Вінниця
08.09.2024
13.83° C
Вгору

Коли Масниця 2024 в Україні: дата та традиції святкування

Масляна (Масниця) – це народне свято, яке вважається одним із найстаріших у слов’ян. Подію часто пов’язують із відходом зими та приходом тепла.

Щороку свято відзначають за новими датами, тому саме час дізнатися, коли Масляна в Україні 2024 року та які традиції притаманні цій події.

Масляна (Масниця) 2024 за новим календарем: дата

Масляну (Масницю) відзначають протягом тижня, а її початок припадає на період перед Великим постом, який триває 48 днів до Великодня. У 2024 році свято відзначається з 11 до 17 березня включно.

Масляна (Масниця) в Україні: традиції

Найпопулярніша традиція Масляної (Масниці) – пекти млинці. Їх роблять у різному вигляді з різними начинками: з сиром, грибами, ягодами, зі згущеним молоком, варенням або ікрою.

У мирний час на свято влаштовували гуляння – були ярмарки, танці та співи.

Кожен день Масляної (Масниці) має свої звичаї та традиції. Приміром, у понеділок прибирають у будинку, у вівторок – ходять на побачення та знайомляться. Середа запам’ятається подарунками тещі від зятя, а в четвер заведено кататися на санях і проводити ярмарки.

У п’ятницю млинцями пригощає теща, а субота – для примиренням тих, хто давно не може порозумітися з близьким. Уже на неділю спалюють опудало зими, проводжаючи холодний сезон.

А після Масляної (Масниці) настане піст.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin