Вінниця
27.07.2024
18.63° C
Вгору

Рейтинг армій світу Global Fire Power 2024: на якому місці Україна і хто найсильніший

Українська армія за рік опустилася на три позиції та посіла 18-е місце у рейтингу найпотужніших армій світу за версією Global Fire Power (GFP). 

Цього року Україна має індекс потужності 0,2598 (0,0000 вважається ідеальним показником). Для його визначення автори дослідження враховують близько 60 окремих категорій.

Сусідами України стали Ізраїль — 17 місце та Німеччина — 19 місце. Найслабшими місцями України назвали Військово-морські сили та Повітряні сили. 

Топ-5 найпотужніших армій виглядають так:

  • США — 0,0699;
  • Росія — 0,0702;
  • Китай — 0,0706;
  • Індія — 0,1023;
  • Південна Корея — 0,1416

Останні місця в цьогорічному рейтингу посіли Сурінам, Молдова та Бутан.

Global Firepower: хто та як складає рейтинг армій світу

Засновником проєкту є американець Деніел Пучек (Daniel Puczek). Він відомий своїм сайтом весільного вбрання, а також іншими інформаційно-розважальними порталами. За даними Bellingcat, сайт Global Firepower входить в мережу сайтів MilitaryFactory.com. 

Global Firepower не розкриває подробиць формули, яку застосовує для розрахунку рейтингів, однак стверджує, що враховує «понад 55 різноманітних факторів, які визначають рейтинг конкретної держави». Втім, укладачі рейтингу ігнорують наявність чи відсутність у країни ядерної зброї — головного фактору стримування противника.

Опитані аналітиками експерти не вважають рейтинг Global Firepower авторитетним, мовиться у матеріалі Bellingcat. Вони називають використану в дослідженні методологію непрозорою. Частина експертів взагалі не знає про існування рейтингу.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin