Вінниця
27.07.2024
17.58° C
Вгору

Голодна кутя: коли другий Святий вечір 2024 і його традиції

24 грудня ми відзначатимемо перший Святвечір, який передує Різдву Христовому. Однак є і другий Святий вечір, який святкують перед Хрещенням Господнім.

Якого числа другий Святий вечір 2024 року

Другий Святий вечір 2024 за новим календарем припадає на 5 січня. Він відзначається напередодні Водохреща, яке відтепер 6-го числа.

Згідно зі старим календарем, другий Святвечір припадає на 18 січня, а Йордан – на 19-те.

Це свято також називають Голодною кутею, або Водохресним вечором.

Традиції святкування другого Святвечора

Назві Голодна кутя є пояснення. Зранку 5 січня і до появи першої зірки потрібно дотримуватися суворого посту. Сам святковий стіл має бути скромним, наїдатися теж не варто.

Перед вечерею віряни моляться і випивають склянку води, освяченої в церкві. На стіл зазвичай ставлять кутю, узвар, смажену рибу, вареники з капустою, гречані млинці на олії.

У наших предків у цей вечір було безліч звичаїв. Так, наприклад, намагалися задобрити погоду. Для цього господар будинку відчиняв двері та промовляв: Морозе, Морозе, ходи до нас куті їсти, а коли не йдеш, то не йди й на жито, пшеницю та всяку пашницю.

Діти ж після другого Святого вечора “виганяли” кутю з хати, закликаючи весну скоріше прийти. Для цього вони брали палиці й били ними по кутах хати, примовляючи: Тікай, кутя, із покуття, а узвар – іди на базар. Паляниці, залишайтеся на полиці, а дідух – на теплий дух, щоб покинути кожух!

Як стемніє, родина виносила дідух на вулицю та спалювала його. Так наші предки теж закликали весну. Попіл виносили на город, щоб рік був урожайним.

Крім того, святою водою намагалися окропити все, щоб прогнати злих духів та іншу нечисть.

Решту їжі зі святкового столу потрібно віддати домашнім тваринам, а кутю – курям, щоб добре неслися.

Уже вранці, на Водохреща, віряни знову вирушають до церкви. Після служби дехто занурюється у крижану ополонку – цієї традиції досі дотримуються.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin