Вінниця
27.07.2024
19.29° C
Вгору

Як знайти роботу мрії: три методи пошуку власного покликання від психологів

Експерти популярної онлайн-платформи Психологічна підтримка сформулювали три методи, які допоможуть ефективно визначити власне покликання та знайти роботу, що приноситиме моральне задоволення.

– Якщо ви не можете знайти одну професію на все життя, не хвилюйтеся – це цілком нормально для XXI століття, – кажуть психологи.

Однак, за їхніми словами, буває так, що вам усе ніяк не вдається реалізувати свій потенціал: робота не приносить задоволення, ви не розвиваєтесь, маєте відчуття безглуздості роботи, хоча маєте при цьому хороші результати. Тоді виникає потреба в пошуку свого покликання.

Три методи пошуку

1.Самостійно проаналізуйте власні інтереси, виділіть свої сильні сторони, розкрийте персональні цінності.

Справжнє покликання має бути пов’язане з вашими інтересами. Запитайте себе, в якій темі вам цікаво розвиватися, що цікаво вивчати, в якій сфері ви постійно вдосконалюєте свої знання.

Сильні сторони пов’язані з тим, що ви можете робити просто і без зусиль. Ваші здібності й таланти – те, що дає змогу легше і приємніше проявляти себе, що є запорукою швидкого і позитивного результату. Запитайте себе, що у вас виходить робити найкраще, або за якою допомогою до вас зазвичай звертаються.

Ваша робота має відповідати вашим цінностям, тоді справа вашого життя буде для нас важливою, у вас буде мотивація діяти. Подумайте, у чому може полягати ваша місія або який внесок ви хотіли б зробити в розвиток суспільства? Відповіді на ці запитання допоможуть зрозуміти, заради чого ви готові працювати і діяти.

Після того, як дасте відповіді на всі ці запитання, поміркуйте, у якій сфері, професії ви зможете реалізувати найкраще свої вміння та проявити свої сильні сторони, зберігаючи вірність своїм цінностям. З цього списку виберіть те, що найбільше припало до душі, і починайте робити кроки для своєї реалізації.

2.Ведіть робочий щоденник. Щодня записуйте, які важливі справи ви зробили сьогодні. Потім запишіть, наскільки ви просунулися в цій справі, скільки часу витратили на неї. Дайте відповіді на запитання:

  • наскільки було цікаво займатися цими справами?
  • які емоції були на початку роботи, посередині роботи, наприкінці?
  • що мотивує вас займатися цією справою?
  • чи могли б ви цим займатися більшу частину життя?

Проаналізуйте записи, щоб відстежити, в якій сфері ви маєте більший прогрес, наскільки добре ви самі ставитеся до того чи іншого заняття, наскільки складним воно для вас є тощо. Усе це дасть зрозуміти, які справи найбільше підходять для вас.

3.Пройти дослідження за допомогою тестування у психотерапевта. Головна перевага цього методу: ви не самостійно аналізуєте себе, а маєте підтримку фахівця.

Свої вподобання ви можете визначити самі, але тільки психотерапевт може підказати, які професії відповідають рисам вашої особистості або ж які психокорекційні заходи можливо застосувати для корекції.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin