Вінниця
27.07.2024
19.15° C
Вгору

У Вінниці вшанували пам’ять жертв голодоморів

24 листопада у Вінницькій міській територіальній громаді відбулося вшанування пам’яті жертв голодоморів. Місцеві мешканці, включаючи представників влади міста та області, а також військовослужбовці, спільно запалили лампадки, виклали квіти та символічні колоски з горщиками зі збереженим зерном біля пам’ятного знаку, що встановлений на Хмельницькому шосе, як вияв шану та пам’ять жертвам Голодомору. Учасники заходу вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання.

Ця подія в умовах повномасштабної війни стала черговим нагадуванням про те, як важливо не забувати такі страшні сторінки історії. Вшановуючи пам’ять жертв голодоморів, спільнота Вінниці виражає свою вдячність тим, хто став на шлях боротьби за право на життя та гідність у найважливіші часи.

Сьогодні в документах, артефактах, світлинах, книгах представлені родинні історії тих, хто пережив голод, 1921–1923, 1932–1933, 1946–1947 років, зокрема й вінничан. Зумисний голод на Вінниччині призвів до скорочення населення на один мільйон двісті тисяч людей.

Наймасштабніший штучний голод XX сторіччя – Голодомор 1932-1933 років було організованого злочинним радянським режимом проти українців. Згідно з дослідженням Інституту демографії і соціальних досліджень НАН України, сукупні демографічні втрати від Голодомору 1932-1933 років в Україні – близько 4,6 мільйона людей.

Нагадаємо, День пам’яті жертв голодоморів – щорічний національний пам’ятний день в Україні, що припадає на четверту суботу листопада, цього року – це 25 листопада.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin