Вінниця
08.09.2024
13.83° C
Вгору

Російські виробники ракет “Кинджал” не потрапили під санкції й отримують обладнання з Європи, — розслідування

Після початку повномасштабного вторгнення більшість російських оборонних виробництв потрапила під західні санкції. Але підрядники підприємств, що випускають “Кинджал”, — найнебезпечнішу з керованих російських ракет, які застосовують у війні з Україною, — досі уникають європейських санкцій, що дозволяє їм імпортувати необхідні для роботи товари безпосередньо з різних країн Євросоюзу.

Про це повідомив The Insider. Автори статті стверджують, що при цьому сім’я директора “Конструкторського бюро машинобудування”, що виробляє “Кинджали”, облаштувалася в Європі.

“Під час війни “Ростех” наростив виробництво “Кинджалів”. Це надзвукова ракета, створена на основі “Іскандера”, збити її складніше за інші керовані ракети (так, у всякому разі, заявляють виробники). Один “Кинджал” коштує російському бюджету 10 мільйонів доларів (приблизно 50 тисяч середніх російських пенсій)”, — йдеться в повідомленні.

Змирився з убивствами

Й “Іскандери”, і “Кинджали” виробляє корпорація “Конструкторське бюро машинобудування” з Коломни. Вона входить до холдингу “Високоточні комплекси” державної корпорації “Ростех”. Очолює його Сергій Пітіков. Йому 64 роки, майже все життя він працював на бюро ще з радянських часів.

Після того, як продукція, розроблена його бюро, розпочала вбивати тисячі мирних мешканців України, Пітіков не звільнився. Ймовірно, змиритися з цими подіями йому допомогла непогана зарплата — понад 30 мільйонів рублів на рік. У звичайних працівників підприємства зарплати в десятки разів менші: так, монтажнику пропонують від 50 тисяч на місяць до вирахування податків, слюсарю-збиральнику — від 60 тисяч, а оператору верстатів — від 70 тисяч.

Рідня у Швеції

Як з’ясував The Insider, донька й онуки головного російського виробника ракет живуть у Швеції, яка зараз вступає в НАТО. 2021 року Майя Пітікова навіть купила будинок у маленькому містечку Рюдсгорд недалеко від Мальме за приблизно півмільйона євро. Згідно зі шведськими реєстрами, сумарний річний дохід її та її партнера відносно скромний — близько 80 тисяч євро на рік. Без допомоги рідних, кредиту чи накопичень за попередні роки, дозволити собі таку нерухомість навряд чи можна. До того ж минулого року Майя придбала ще й автомобіль Tesla Model 3 Standard Range Plus вартістю її річного доходу.

У розмові з The Insider Майя Пітікова заявила, що “путінський режим веде злочинну, криваву, безглузду війну”, але від подальших коментарів відмовилася: “Я не готова брати участь у розмові, яка від початку спрямована проти мого батька”.

Європейські “помічники” агресора

На Заході в Сергія Пітікова не лише сім’я, а й постачальники: з-за кордону підрядники виробника “Кинджалів” отримують необхідні для виробництва компоненти. Наприклад, американські мікросхеми від Texas Instruments, Analog Devices і Altera, які використовують у “Кинджалах”. З’ясувалося, що московський “ЕТС Електронікс”, створений 2021 року, ввозить мікросхеми цих виробників через китайську компанію ETC Electronics Limited.

Формальний засновник “ЕТС Електронікс” — 38-річна Катерина Кулаковська. Як встановив The Insider, це співробітниця підрозділу “Мікрона”, що належить “Ростеху”. Фірма “ЕТС Електронікс” під час війни брала участь у форумі “Армія-2022”, отримавши диплом від міністра оборони Сергія Шойгу. Але під санкції Євросоюзу наразі не потрапила.

Завозять необхідні для виробництва “Кинджалів” товари з Європи. Згідно зі сайтом держзакупівель, камери тепла та холоду виробництва Espec отримують від московського “Остек-Тест”. Ця фірма навіть під час війни, як свідчать дані ImportGenius, продовжила імпортувати обладнання Espec із Польщі. Відправник — компанія Intertrans Sp.z.o.o. зі Седльце (польська влада вже звернула на неї увагу).

Особливо багато постачання йде з Німеччини. Токарні верстати постачав “KEB-Рус”. Це партнер німецької компанії KEB, авторизований постачальник компонентів і розробник систем управління для технологічних процесів і обладнання на їх основі. Під час війни “KEB-Рус” імпортує, наприклад, кабелі з Німеччини.

Постачальник рушничних свердел та інших інструментів виробника Sandvik — “Світ верстатника”. А отримує продукцію Sandvik цей російський оборонний підрядник від IR-Logistik GMBH із Берліна. Наприклад, у січні цього року здійснили постачання змінних робочих інструментів.

Розробником “мозків” для “Кинджалів” називають також НДІЕП, що входить у “Ростех” (Науково-дослідний інститут електронних приладів). Його підрядник — “Радіант-ЕК”, який постачав інтегральні мікросхеми. “Радіант-ЕК” продовжує імпорт під час війни: імпортує з Німеччини котушки та стрічки для захисного пакування електронних компонентів (відправник — Advantek Gmbh).

Засвітилися у постачаннях інші країни Європи. Наприклад, ще одна російська фірма, яка відзначилася на держконтрактах, — “Сонатек”. Вона пропонує “сучасне вимірювальне та металообробне обладнання від провідних світових виробників”. Європейські торгові контрагенти “Сонатека” — UAB Breitto (Литва), Baltic Shipping Agency LTD Sp. z o.o. (Польща), UAB CUST LT (Литва), Hermis Ekspo SIA (Латвія), Groupe D’Investissement Financier SA (Бельгія), Aberlink Ltd (Велика Британія) та інші.

Нагадаємо, що минулого тижня російський диктатор Володимир Путін доручив Повітряно-космічним силам на постійній основі патрулювати в нейтральній зоні повітряний простір над Чорним морем літаками, обладнаними системою “Кинджал”. Однак авіаексперти вважають це банальним залякуванням, бо такі ракети не зможуть уразити цілі у Чорному морі.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin