Вінниця
27.07.2024
18.72° C
Вгору

Замість чайників – ордени з минулого: курйозна історія на митниці

З посилками, які мали бути електрочайниками, київські митники виявили та вилучили 15 орденів СРСР. Серед них були ордени Вітчизняної війни, Червоної Зірки та “Знак Пошани”. Митники з Києва завдяки своєчасній дії уникнули незаконного надсилання цих державних нагород за допомогою двох міжнародних поштових відправлень.

Відправник з Дніпра вирішив відправити ордени до Китаю, приховавши їх під декларацією “електрочайника”. Водночас, відправник із Сум намагався доставити нагороди до Литви, подавши їх як “нагрудні знаки”. Проте, при митному огляді виявилося, що разом із заявленим електрочайником та замість звичайних нагрудних знаків, в посилках знаходилися старі нагороди трьох різних типів, а також дві орденські книжки. Ці предмети були спрямовані митниками на обстеження до спеціалізованої лабораторії з метою встановлення їхньої природи та характеристик.

Експерти підтвердили, що предмети, які були піддані дослідженню, належать до державних нагород СРСР. Серед них знаходяться одинадцять орденів “Вітчизняної війни”, три ордени “Червоної Зірки”, орден “Знак Пошани” та дві орденські книжки. Ці нагороди були виготовлені зі сплавів золота та срібла.

Оскільки міжнародне відправлення нагород не дозволене згідно з поштовими правилами, Київська митниця вилучила ордени, які були переслані з порушенням митних норм. Це стало підставою для складання двох протоколів про порушення митних правил згідно зі статтею 473 Митного кодексу України.

З відкритих джерел відомо, що орденами Вітчизняної війни нагороджувалися особи рядового і начальницького складу Червоної Армії, Військово-морського Флоту, військ НКВС і партизанських загонів. Орденами Червоної Зірки – військовослужбовці, співробітники органів державної безпеки та інші громадяни СРСР, а також військові частини, з’єднання та об’єднання. Орденом «Знак Пошани» – громадяни СРСР, підприємства, об’єднання, установи, організації, райони, міста й інші населені пункти.

 

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin