Вінниця
10.05.2024
16.76° C
Вгору

Як в Україні можна змінити по батькові на по матері

У Києві 16-річна учениця на ім’я Настя внесла зміни до свого імені, прізвища та побатькові. І, несподівано для самої себе, стала відомою на всю країну, з’явившись в заголовках українських ЗМІ.

Це стало можливим завдяки її новому паспорту, в якому побатькові вказано замість батькового ім’я матері. Тепер вона називається Литвиненко Станіслава Лесіївна.

Литвиненко – на честь вітчима, Станіслава – виконано бажання матері, яке вона мала ще при народженні, Лесіївна – це шана до матері, яка “зробила так багато для мене”.

“Стася подарувала мені незабутню радість”, – розповідає ВВС про свої враження мама на ім’я Леся.

Дівчина розповіла батькам про свій намір два роки тому, коли їй виповнилося 14. Тоді, відповідно до українського законодавства, вона мала можливість змінити лише прізвище, а ім’я чи побатькові – за погодженням обох батьків або після досягнення 16 років.

На той момент мати Станіслави не була в захваті від цієї ідеї. Вона вважала було б логічнішим, якщо донька взяла б побатькові на честь свого вітчима Івана, який виростила її.

“Я щиро не хотіла ображати його своїм вчинком”, – розповідає жінка. – Але вийшло навпаки, він ще більше пишається тим, що вона обрала саме такий шлях. За словами вітчима, це рішення було обдуманим, свідомим і дуже дорослим вчинком”.

Стася, як її називають рідні, розповідає, що вітчим зразу підтримав її, але застеріг, що ймовірно, їй доведеться часто пояснювати свою історію кожному новому знайомому.

При внесенні змін до Державного реєстру актів цивільного стану (ДРАЦС), причину для цього не запитують. Внаслідок своєї популярності, як передбачив вітчим Стасі, дівчині доводиться пояснювати багато речей, що стосуються мотивів її дій та відносин з батьками.

Однак, за її зауваженням, в місцевому органі ДРАЦС, куди Настя звернулася з документами, ніхто не питав її ні про що. Не було ніяких анкет чи додаткових пояснень.

“Так нічого й не запитали, що я навіть сама додатково перепитала, чи можу я змінити своє по батькові”, – розповідає школярка.

Для внесення змін вперше, необхідно сплатити державне мито в розмірі 5 гривень та вказати нові дані в заяві щодо імені, прізвища чи по батькові. Друга спроба зміни вже коштує 51 гривню.

Розгляд заяв у ДРАЦС триває три місяці. Відмовляють тим, хто перебуває під слідством, в розшуку чи має невідповідні судимості.

Стасі не довелося зіткнутися з такими проблемами, тому після трьох місяців вона отримала свідоцтво про зміну імені в ДРАЦС і новий паспорт в ЦНАПі.

Зрозуміло, що за видачу документів теж потрібно сплатити. Зараз це коштує від 450 до 820 гривень.

 

Джерело: BBC

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin