Вінниця
30.04.2024
10.72° C
Вгору

Українцям готують економічно обґрунтовані тарифи на електроенергію: що це означає

Українцям готують підвищення тарифів на електроенергію. Очевидно, вони зростуть уже в червні-липні. Після нещодавніх ракетних обстрілів української енергетики ситуація в енергосистемі різко погіршилася. Енергетики більше не можуть компенсувати різницю між реальним тарифом і тим, за яким розраховується населення. Тому тарифи зростатимуть.

Про це пише видання focus, посилаючись на думки експертів енергетичної галузі.

Торішні обстріли енергосистеми змусили енергетиків підвищити тариф для населення. У підсумку з червня 2023 року тариф зріс до 2,64 грн/кВт-год. Це, звісно, далеко не покривало собівартість електроенергії, але все ж таки дало енергетикам більше можливостей для фінансового маневру і дало змогу відновити багато об’єктів, які постраждали від обстрілів.

“Різницю між економічно обґрунтованим тарифом і платіжкою компенсують державні компанії, але зараз ці джерела вичерпалися”, – вважає директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

Нинішнього року агресор змінив тактику обстрілів. Тепер здебільшого атакують не об’єкти розподілу електрики, а об’єкти генерації – електростанції. Через це ситуація в енергетиці вкрай важка – набагато важча, ніж була рік тому.

Схоже, що окупанти мають намір вибити всю генерацію, крім атомних станцій. Це створить величезний дефіцит потужності в енергосистемі, а головне, не дасть можливості маневрувати потужністю в пікові години. Через це під час пікових навантажень – вранці і, особливо, вечорами можуть виникати збої в роботі енергосистеми. І енергетикам доведеться вдаватися до аварійних відключень. Ситуація ще більше ускладниться з другої половини літа, а потім може набути масштабів катастрофи з осінніми холодами.

Тож якщо раніше про підвищення тарифу на електроенергію влада говорила з обережністю, то зараз майже з упевненістю: воно буде.

Якими можуть бути нові тарифи на електроенергію?

У цьому питанні є великий розкид думок. Хтось каже, що тариф підвищать до 3,5-4 грн/кВт-год. Мовляв, на більше влада не наважиться.

Інші експерти припускають, що тариф знову зроблять диференційованим – залежно від обсягу споживання. Тобто, за низького споживання тариф буде один, а за високого – інший, і він буде вищим. Однак про яку градацію і які тарифи йдеться, поки що невідомо.

На думку третіх – тариф має бути ринковим. Наразі він становить приблизно 8-9 грн/кВт-год, каже експерт з енергетики Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп.

“Звичайно, до такого рівня ніхто тарифи підвищувати не буде. Зазвичай у нас підвищують тарифи тільки в крайньому випадку, коли вже повна катастрофа. Ці кошти знизять навантаження на компанії-донори, спроститься проблема боргів на ринку, всі учасники ланцюжка постачання електроенергії населенню зможуть отримувати більше своїх коштів”, – каже Прокіп.

Володимир Омельченко вважає, що тариф для побутових споживачів може бути таким самим, як і тариф для непобутових. Він становить близько 6 грн/кВт-год.

Інший енергетичний експерт Юрій Корольчук, зі свого боку, вважає, що тариф можуть підвищити до 3,5-4 грн/кВт-год, і що він стане вищим із червня-липня.

Є також думка, що тариф на електроенергію можуть зробити ринковим для всіх. Ті, хто можуть, платитимуть за ринковою вартістю. А ті, хто не може, отримуватимуть субсидію, щоб також оплачувати ринкову вартість тарифу.

Не виключено, що це може стати ще однією метою підвищення тарифів. Адже в багатьох сім’ях зараз чоловіки ніде не працюють, щоб не “засвітитися” на роботі й не отримати повістку. Однак такі домогосподарства не мають права на субсидію, оскільки до їхнього складу входить непрацюючий дорослий член сім’ї.

Уже зараз багато таких родин ледь зводять кінці з кінцями. Однак, якщо тариф на електроенергію зросте у 2-3 рази, багато хто просто його не потягне. Через це чоловікам-ухильникам доведеться легалізуватися на якійсь роботі. А це означає, що вони одразу ж потраплять у поле зору ТЦК.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin