Вінниця
29.04.2024
12.48° C
Вгору

У Вінниці затверджують Порядок утворення наглядових рад: деталі

У Вінниці затверджують Порядок, який визначає механізм утворення наглядових рад у закладах охорони здоров’я, які належать до комунальної власності Вінницької міської територіальної громади, та надають спеціалізовану медичну допомогу.
Відповідне рішення ухвалили під час засідання виконавчого комітету міської ради.

Наглядова рада – це утворений відповідно до цього Порядку колегіальний орган управління закладу охорони здоров’я, який у межах своєї компетенції здійснює управління закладом, а також контролює діяльність керівника закладу. Наглядова рада діє на засадах незалежності, професійності, компетентності, відкритості та прозорості.

Кількість членів наглядової ради залежить від статусу закладу охорони здоров’я Вінницького госпітального округу. Від п’яти до семи осіб – для загального закладу охорони здоров’я та/або іншого закладу охорони здоров’я; від семи до одинадцяти осіб – для кластерного закладу охорони здоров’я; від одинадцяти до п’ятнадцяти осіб – для надкластерного закладу охорони здоров’я.

Для кандидатів у члени наглядової ради висувають певні вимоги. Це має бути людина, яка має вищу освіту не нижче першого (бакалаврського) рівня. При цьому перевагу надаватимуть кандидатам зі спеціальностями галузей знань «Охорона здоров’я», «Управління та адміністрування», «Публічне управління та адміністрування», «Право», «Соціальні та поведінкові науки» (спеціальність «Економіка»). Досвід роботи для кандидата має становити не менш як п’ять років в цих галузях. Також кандидат має вільно володіти державною мовою.

Незалежні члени наглядової ради обираються за конкурсом відповідною комісією, яка складатиметься з:

  • представників від Вінницької міської ради;
  • представників департаменту охорони здоров’я міської ради та департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької обласної військової адміністрації;
  • представників громадських об’єднань, діяльність яких спрямована на захист прав у сфері охорони здоров’я або протидію корупції.

Порядок, який сьогодні розглянули під час засідання виконкому, чітко регулює механізм конкурсного відбору.

«У листопаді 2023 року Кабінет Міністрів ухвалив постанову “Про наглядову раду закладу охорони здоров’я”. Згідно з документом, у закладах охорони здоров’я, які надають спеціалізовану медичну допомогу та уклали договори з НСЗУ, обов’язково повинні функціонувати наглядові ради. Тому приймаємо Порядок утворення наглядових рад у закладах охорони здоров’я нашої громади. Обов’язкове впровадження наглядових рад важливе для розвитку ефективної системи управління медичними закладами. Важливо, що до такого органу входитимуть, зокрема, представники громадськості, що дозволить зробити медзаклади ще більш орієнтованими на реальні потреби пацієнтів. Загалом це сприятиме забезпеченню якісних та доступних медичних послуг», – зазначає директор департаменту охорони здоров’я ВМР Олександр Шиш.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin