Вінниця
08.09.2024
14.73° C
Вгору

Франція постачатиме Україні керовані авіабомби AASM та збільшить кількість снарядів

Міністр збройних сил Франції Себастьян Лекорню заявив, що його країна постачатиме більше снарядів в Україну та упродовж року щомісяця передаватиме керовані авіабомби.

Про це він сказав в ефірі телеканалу France Inter.

— З лютого 2022 року до квітня 2023 року ми постачали 1 тис. снарядів на місяць. З лютого минулого року – 2 тис. снарядів на місяць, а з січня 2024 року – 3 тис. снарядів на місяць, – сказав Лекорню.

Лекорню також оголосив про постачання близько 50 керованих авіабомб AASM Hammer щомісяця, починаючи з січня, протягом року. За його словами, ці снаряди середньої дальності зможуть адаптуватися до літаків радянського класу, таких як Міг і Су, які використовує Україна.

Французький міністр зазначив, що з початку повномасштабної війни в Україні Париж поставив Києву 30 САУ Caesar. За його словами, найближчими тижнями він поставить ще шість гармат і зможе виготовити ще 72 до початку 2025 року. Тобто загалом 78 за більш ніж рік.

Він зауважив, що раніше на виробництво гармати Caesar йшло 30 місяців, але зараз це вдалося скоротити до 15 місяців.

Що відомо про AASM

Це бомба із хвостом, кермовити поверхнями та твердопаливним двигуном. Останній дозволяє збільшити дальність скидання бомби до понад 70 км, яка досягається шляхом висотного скидання.

У неї носова система наведення (інерційна/супутникова/тепловізорна/лазерна), що значно збільшує дальність польоту і точність бомби.

Бойова частина AASM може бути 125, 250, 500 і 1 тис. кг. Також у ній є функція повітряного підриву. AASM схожа на раніше передані JDAM.

Крім того, Лекорню закликав розрізняти обіцянки та фактичні поставки, заявивши, що деякі країни “з політичних міркувань зробили багато заяв”. Він додав, що Франція пишається тим, що все, що було обіцяно, виконується.

Він не вказав, про кого йдеться, але згадав Німеччину, котра відмовляється постачати ракети Taurus, хоча саме вони “змінюють правила гри”.

Лекорню також заперечив, що російська армія перехопила ініціативу на фронті, додавши, що Москва не виграє війну проти України. Міністр наголосив, що успіхи російської армії обмежуються “двома кілометрами, погризеними тут і забраними назад”. Він додав, що попри те, що контрнаступ “не спрацював, це не дає переваги Путіну”.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin