Вінниця
27.07.2024
18.72° C
Вгору

В Еквадорі ввели надзвичайний стан на два місяці: що відбувається в країні та до чого тут в’язень-утікач

Ситуація у світі стає дедалі неспокійнішою. У той час, як тривають війни між різними країнами, у світі також відбуваються локальні небезпечні події. 9 січня 2024 року в Еквадорі озброєні люди в масках увірвалися в студію місцевого телеканалу TC Television у місті Гуаякіль. 

На відео видно, що люди погрожують зброєю та вибухівкою персоналу каналу. У відповідь на подію президент Еквадору Даніель Нобоа підписав указ, що вводить у країні режим внутрішнього збройного конфлікту.

В Еквадорі запровадили надзвичайний стан на 60 днів, який забороняє масові скупчення людей та впроваджує комендантську годину, у зв’язку з втечею з в’язниці лідера злочинного угрупування Адольфо Масіяс Вільямара, якого ще називають Фіто. Читай про події в Еквадорі та чим небезпечний злочинець Фіто.

Ситуація в Еквадорі: що відомо 

Після того як злочинці увірвалися на канал, національна поліція Еквадору повідомила в соціальних мережах, що евакуює студію громадського каналу в Гуаякілі, перевіряє стан персоналу та відновлює порядок, пише Reuters. Пізніше поліція підтвердила 13 арештів, повідомляє Sky News.

Хто такий Фіто (Адольфо Масіяс Вільямар)

BBC Україна повідомляє, що з камери в еквадорській тюрмі зник лідер злочинного угрупування Лос Чонерос Адольфо Масіяс Вільямар. 

Лос Чонерос займаються в основному наркоторгівлею і рекетом, а також співпрацюють з могутнім мексиканським картелем Сіналоа. Під час передвиборчої кампанії, яка проходила минулого року, вбили одного з кандидатів — колишнього журналіста і борця з мафією Фернандо Вільявісенсіо. У цьому вбивстві підозрюють Лос Чонерос і особисто Фіто, який погрожував політику.

Сам Адольфо Масіяс Вільямар сидів у в’язниці майже 12 років, саме там він став лідером Лос Чонерос після вбивства попереднього лідера Хорхе Луїса Самбрано.

Камера Вільямара розташована в тій частині в’язниці міста Гуаякіль, яку теоретично мали б охороняти особливо ретельно. Як пояснює редакторка BBC в Латинській Америці Ванесса Бушшлютер, Лос Чонерос фактично контролюють більшу частину Регіональної в’язниці в Гуаякіле, де сидів Фіто.

Регіональна в’язниця (La Regional) та ще чотири виправні заклади входять до одного тюремного комплексу, в якому перебуває 12 тис. ув’язнених. Минулого серпня Фіто перевели в іншу тюрму комплексу La Roca. Її вважають надійнішою, адже там перебуває менше злочинців. Це була ціла спецоперація, до якої залучили тисячі військових. Але адвокат Фіто подав апеляцію, лідера угрупування Лос Чонерос знову перевели до Регіональної в’язниці. 

Еквадорська поліція говорить, що відсутність Фіто в камері помітили в неділю. Його шукали по всьому крилу тюрми, яке строго охороняють, але не знайшли. Тому ще точно не ясно, втік Фіто чи ще досі ховається на території в’язниці. 

Одного разу Фіто вже тікав з в’язниці. У 2013 році він та ще 17 в’язнів вибралися з La Roca і на човнах переправилися через річку, яка є кордоном цього комплексу. Через чотири місяці Фіто разом з братом впіймали в домі їхньої матері в місті Манта.

Президент Нобоа заявив, що наркотерористичні угрупування хочуть залякати владу і думають, що їм поступляться вимогами. 

— Але ми не будемо вести перемовини з терористами й ми не заспокоїмося, поки не відновимо мир в країні, — сказав президент Еквадору.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin