Вінниця
27.07.2024
18.72° C
Вгору

Недуга, породжена стресом: що таке психосоматичні захворювання і як їх лікувати

Експерти популярного онлайн-ресурсу Психологічна підтримка пояснили, чому виникають психосоматичні захворювання, їхні симптоми та способи лікування.

– Ви захворіли в найбільш невідповідний момент? Говорячи мовою психосоматики, ви втекли від нестерпного тиску, який ви чинили на себе або дозволили йому впливати на вас, – кажуть фахівці.

Причини психосоматики

Психосоматика, за словами психологів, це напрям у медицині, що вивчає взаємозв’язок між психічним і фізичним станом людини.

Причиною психосоматичних захворювань часто є внутрішній конфлікт, тривалий стрес, втрата близької людини, тривога, страх, гнів тощо.

Поширена помилкова думка, що психосоматичний розлад є надуманим. Але насправді психосоматичні симптоми реальні й потребують лікування, як і будь-яка інша хвороба, стверджують психологи.

Як дізнатися, що хвороба психосоматична

Для відповіді на це запитання психологи пропонують уважно проаналізувати ситуацію. Зверніть увагу, чи є ваш стан тривалим, чи спостерігається циклічність. Чи з’являється хвороба саме перед стресовою подією.

– Симптоми психосоматичного захворювання можуть зникати, а потім знову посилюватися. На жаль, іноді хвороба або проблема не має симптомів, як, наприклад, рак або безпліддя, – кажуть експерти.

Лікування психосоматичних захворювань

Психотерапія. Психосоматичне захворювання – це завжди індивідуальна історія. Терапевт спочатку вивчає контекст кожної проблеми. Після цього ви працюєте над розумінням і управлінням емоціями, щоб зменшити вплив стресу на організм.

Медикаментозна діагностика та лікування. Навіть якщо ви впевнені, що, наприклад, ваш висип на шкірі має психосоматичну природу, все ж варто звернутися до лікаря. Є симптоми або захворювання, які потребують невідкладної медичної допомоги.

Фізична активність. Спорт знижує рівень адреналіну та кортизолу, які відповідають за фізіологічну реакцію на стрес. Стимулює вироблення ендорфінів, які не тільки покращують настрій, а й є природними знеболювальними засобами.

Релаксаційні техніки. Знайдіть те, що дійсно знімає ваше напруження, стрес. Йога, медитації, дихальні вправи.

За словами експертів, важливо розуміти взаємозв’язок між тілом і психікою. Але не варто все переносити на психосоматику або навпаки. Істина десь посередині.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin