Вінниця
08.09.2024
14.19° C
Вгору

Офіс омбудсмана перевірив 100% ВЛК: які висновки

Співробітники Офісу уповноваженого Верховної ради з прав людини здійснили моніторинг 100% військово-лікарських комісій (ВЛК).

Про це повідомив омбудсман України Дмитро Лубінець.

“Наш Офіс здійснив моніторинг 100% ВЛК. До нашої інституції регулярно зверталися заявники, які зазначили про понад десяток обурливих порушених прав, пов’язаних із роботою ВЛК. Так, з початку 2023 року вже надійшло 1 093 звернення. Тож моніторинг, який розпочався ще з 2022 року, продовжився й у 2023-му”, – йдеться у дописі Лубінця.

За його словами, у серпні було зафіксовано позитивні зрушення у порівнянні з минулим роком, однак працівники Офісу виявили й недостатній організаційний рівень проведення ВЛК, значні порушення прав під час її проходження, котрі впливають на морально-психологічний стан як військовослужбовців, так і військовозобов’язаних.

Лубінець також поінформував, що роботу з моніторингу діяльності ВЛК організували у двох напрямках: ВЛК територіальних центрів комплектування та госпітальні гарнізонні ВЛК та ВЛК цивільних лікувальних закладів.

“Працівники Офісу здійснили 833 виїзних та безвиїзних (документальних) моніторингів, що становить 100%. Охоплені всі області, в тому числі – прифронтові. Здійснений моніторинг роботи 445 ВЛК ТЦК, 388 госпітальних, гарнізонних ВЛК, комісій у цивільних лікувальних закладах”, — прозвітував омбудсмен і додав, що після здійснених візитів та опрацьованих звернень, було виявлено і підтверджено низку проблем, що стосуються дотримання прав людини.

Окремі з них:

  • відсутність єдиного реєстру військовозобов’язаних із відповідним наповненням щодо історії хвороби;
  • формальність у проходженні ВЛК (“Скарги є? Немає? Придатний!”);
  • корупційна складова;
  • недотримання електронної черги;
  • невиконання вимоги постанови уряду від 18.04.2023 №343 щодо долучення до здійснення медоглядів цивільних закладів охорони здоров’я та інше.

“Наш Офіс стане ініціатором здійснення робочої групи за участі всіх відповідальних державних відомств, аби закласти фундамент для розробки чи врегулювання чинних нормативно-правових актів, що стосуються проходження ВЛК, до викликів сьогодення”, — заявив Лубінець.

 

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin