Вінниця
27.07.2024
21.93° C
Вгору

Фільм “Юрик” знято з показу: відгуки глядачів та реакція творців фільму

У мережі виник скандал щодо фільму “Юрик” про хлопчика з Маріуполя, який вибрався з міста до родичів в Естонію. Критики стверджують, що фільм не відображає реальний стан справ у Маріуполі і може створювати невірні уявлення про події, пов’язані з російською агресією.

Після прем’єри фільму 24 серпня на СТБ, депутат Маріупольської міськради Дмитро Забавін висловив занепокоєння щодо можливого впливу фільму на національну безпеку і звернувся до РНБО та мінкульту. Творці фільму стверджують, що це не документальна стрічка про Маріуполь, а художній твір, який розповідає історію дитини. Вони аргументують, що хотіли уникнути жорсткого зображення життя в окупованому місті, щоб не травмувати глядачів.

Про що фільм? 

Фільм “Юрик” є спільним проєктом українського продакшну OSNOVAFILM та естонського телеканалу ETV (ЕТеВе), замовленого СТБ. Ця стрічка розповідає історію 11-річного Юрика, який вижив у Маріуполі під час обстрілів міста. У відчаї мама хлопчика відправляє його до родичів у Естонію. Просто на спині хлопчика вона пише номер рідних і садить дитину на евакуаційний автобус з Маріуполя. Ця історія має реальний прототип. 11-річного Хасана, який самостійно виїхав з України до Словаччини минулого року, де живуть його словацькі родичі. Щоб син не загубився, мама написала номер телефона словацьких родичів йому на руці.

Хасан і Юрик – дві реальні історії, які надихнули на створення фільму.

Що обурило глядачів? 

Глядачі обурені тим, що персонажі фільму “Юрик” мали доступ до світла і води, вільно пересувалися містом, хоча в реальності на вулицях Маріуполя були обстріли. Ця нереалістичність фільму викликає справедливу критику серед маріупольців та жителів інших міст, які пережили обстріли. Багато глядачів вважають, що фільм не відображає реальну жорстокість та складні умови, з якими стикалися жителі Маріуполя під час обстрілів.

Глядачі також обурюються тим, що персонажі фільму “Юрик” мають заряджені телефони та доступ до зв’язку, хоча в реальності в багатьох підвалах у Маріуполі цього не було. 

Сюжетна лінія, що стосується евакуації ОБСЄ, якої фактично не було у Маріуполі, отримала найбільше критики від глядачів. Фотограф Євген Сосновський, який вивіз з міста відомий щоденник 9-річного хлопчика Єгора, називає показану в фільмі машину ОБСЄ “вишенькою на торті” і вказує на недостовірність сцени, де гучномовець запрошує людей на евакуацію через відкритий коридор з 10 до 18 години. 

Реакція творців фільму

Реакція команди фільму “Юрик” на критику викликала багато емоцій. Початкова відповідь продюсерки Тетяни Куц, де вона звинуватила маріупольців у голосуванні за Росію на референдумі, викликала обурення серед глядачів і журналістів.

На наступний день Тетяна Куц вибачилася за свої слова та наголосила, що не мала наміру образити жодну сторону та не вважає, що українці є винуватцями в цій війні. Вона пояснила, що фільм “Юрик” – це не документальне кіно про Маріуполь, а художній твір, який розповідає історію одного хлопчика.

Компанія-виробник “Основа фільм продакшн” також відзначила, що їхня мета була розкрити тему “дитина на війні”, а не відтворити реальні події. Після критики замінили титри фільму, роз’яснюючи глядачам, що це художній твір і не претендує на точне відображення подій, пов’язаних з окупацією Росією у Маріуполі.

Творці фільму “Юрик” також заявили, що вилучать будь-які згадки про ОБСЄ з фільму та доповнять його документальним постскриптумом, створеним у співпраці з маріупольцями та захисниками міста. Вони просять про розуміння та обіцяють повідомити глядачів, як тільки ця робота буде завершена.

Джерело: https://www.bbc.com/ukrainian/news-66708799

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin