Вінниця
08.09.2024
14.19° C
Вгору

З 1 жовтня деяким жінкам доведеться ставати на військовий облік

З 1 жовтня 2023 року працівниці медичної та фармацевтичної сфери будуть зобов’язані зареєструватися у військкоматах.

Цьої осені розпочнеться нова фаза призовної кампанії, яка також включатиме жінок. Зміни до статті 1 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” передбачають, що починаючи з жовтня, на обов’язковий військовий облік також будуть зараховуватися лікарі, медсестри та фармацевти, які не досягли 60-річного віку і можуть бути мобілізовані залежно від їхнього стану здоров’я (який визначатиме ВЛК). Українські жінки, чиї професії пов’язані з військовою сферою, наразі зможуть встати на облік у військкоматах за власним бажанням, але це буде залежати від їхнього власного рішення.

На військовозобов’язаних жінок покладаються ті самі обов’язки, що й на чоловіків, вони повинні:

  • ставати на військовий облік;
  • проходити підготовку до служби;
  • повідомляти військкомати про зміну місця реєстрації/проживання, сімейного статусу, інвалідності тощо.

Роботодавці не можуть наймати військовозобов’язаних, які не знаходяться на військовому обліку. Однак, жінки, які мають медичну або фармацевтичну освіту і раніше не були військовозобов’язаними до введення зазначених правил, можуть бути працевлаштовані як невійськовозобов’язані до кінця 2026 року.

Керівники підприємств, установ та організацій повинні повідомляти відповідні ТЦК і СП про працівниць, які мають медичну або фармацевтичну освіту і не знаходяться на військовому обліку.

Жінки, які не знайдуть роботу, але планують вступити на військовий облік, повинні самостійно звертатися до відповідних ТЦК і СП.

 

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin