Вінниця
27.07.2024
18.77° C
Вгору

Реформа містобудування: чи допоможуть змінити суть експертні консультації ?

Вчора, 15 серпня, Міністерство відновлення провело другу серію експертних консультацій щодо обговорення містобудівного законопроєкту №5655.

Розглядалися питання відповідальності за самовільне будівництво, права власників землі, роль громадськості та місцевого самоврядування у містобудуванні, інститут приватного контролю тощо. Влада планує розробити понад 50 підзаконних нормативно-правових актів у рамках проєкту закону №5655.

Заступник міського голови з містобудування прокоментував цю подію.

“Знаєте, це мені нагадує історію з відверто поганою піснею, яку хочуть зробити хітом. Її крутять на всіх радіо чи тб, аж поки ти такий: «Та не така вже та пісня й погана». А за якийсь час починаєш її і взагалі підспівувати. Мабуть, саме на це й розрахунок. Ну то я хочу запевнити авторів і лобістів 5655: цей закон настільки поганий і шкідливий для країни, що «хіта» з нього не вийде.” – написав він.
Щодо самого заходу, то дискусія традиційно почалася і по ходу доповнювалася постійними звинуваченнями в бік місцевого самоврядування, розбавлялася маніпуляціями авторів та відвертими нісенітницями найнятих «незалежних» юристів. Уявляєте рівень комунікаційної майстерності апологетів 5655: ви організовуєте обговорення з громадами і за кожної нагоди їх звинувачуєте у всіх смертних гріхах? Тоді навіщо запрошували? Задля «пташки»?
“Загалом це якісь сектантські методи, чесне слово: увірувати в якусь псевдоідею, закритися у власній бульбашці, нікого не чути та проповідувати. Всі мають покірно схилити голови і стати адептами світлої ідеї. А якщо ні, то ти ворог та корупціонер…
Все це було би смішно, якби не було так сумно”, – додав чиновник.
Громадськість  та фахівці не втомляться повторювати:
Закон 5655 – це тотальна централізація повноважень та відвертий лобізм великих олігархів-забудовників.
Закон 5655 стане перешкодою на шляху до Європейського союзу та може зупинити фінансування відбудови та відновлення України. Адже Європарламент 15 червня ухвалив резолюцію про відновлення України та вступ до НАТО. У одному з пунктів резолюції міститься заклик не підписувати законопроєкт №5655.

Представники Асоціації міст України висловилися про те, що єдиною метою таких обговорень, якщо люди прагнуть змінити сферу містобудування у відповідності до світових принципів, прямуючи до ЄС, може бути звернення до Президента України про застосування вето до 5655.

Нагадаємо, 13 грудня 2022 року Верховна Рада у другому читанні підтримала законопроект №5655, який фактично запускає реформування містобудівної галузі. При цьому законопроєкт не прийняли б, якби не підтримка депутатів із фракції ОПЗЖ.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin