Вінниця
08.09.2024
14.19° C
Вгору

Рада розширила перелік громадян, які підлягають мобілізації: кому більше не дадуть відстрочки

Депутати Верховної Ради України вирішили посилити правила щодо відстрочки від загальної мобілізації. Йдеться про норму законопроєкту №9342, згідно якої відстрочку можуть отримати громадяни, які утримують особу з інвалідністю. Тепер правила будуть жорсткішими. 

Про це йдеться в порівняльній таблиці, яку депутати додали до законопроєкту. Справа в тому, до в чинній редакції відстрочку отримують громадяни, чиї дружини/чоловіки або батьки (чи батьки дружини) мають інвалідність першої або другої групи. Проте до другого читання було внесено правку, яка правила відстрочки посилює.

Йдеться про доданий абзац, в якому доповнили правила словами “за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, які зобов’язані відповідно до закону їх утримувати”. Тобто, тепер якщо в громадянина є в родині особи з інвалідністю, але він не єдиний годувальник, то він не отримає відстрочку.

Зараз цей документ уже підтриманий Верховною Радою України. Для набуття чинності потрібен ще підпис президента. Водночас інші правила відстрочок залишили без змін. Згідно з законодавством, від мобілізації звільняються такі громадяни:

  • Заброньовані органами влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами та організаціями (в установленому Кабінетом міністрів порядку)
  • Визнані особами з інвалідністю або непридатними до служби
    багатодітні батьки (троє та більше дітей молодше 18 років)
  • Батьки, які самостійно виховують дитину віком до 18 років;
  • Жінки та чоловіки, опікуни та прийомні батьки з дитиною з інвалідністю віком до 18 років
  • Жінки та чоловіки з повнолітньою дитиною з інвалідністю I або II групи
    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також своїми батьками чи дружини (чоловіка)
    опікуни недієздатних осіб, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю першої або другої групи;
  • Народні депутати;
  • Студенти, асистенти-стажери, аспіранти та докторанти на денній або дуальній формі навчання;
  • Наукові та науково-педагогічні працівники вишів, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, та педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, шкільні вчителі, які працюють не менше ніж на 0,75 ставки;
  • жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, дочка, батько, мати, дід, бабуся чи рідний брат або сестра) загинули або зникли безвісти під час АТО, будучи військовослужбовцями, безпосередніми учасниками АТО або працівниками підприємств та установ, які залучалися до забезпечення АТО.

Мобілізація в Україні

Раніше експерти пояснювали, що під час загальної мобілізації право на відстрочку мають студенти вищих навчальних закладів та учні коледжів, які навчаються на денній або дуальній формі навчання. Проте влітку, коли проходить вступна кампанія, деякі студенти знаходяться в статусі абітурієнтів. Наприклад, коли вступають до університету після коледжів, або ж на магістратуру. У такому випадку повістку можна отримати. Також повістку можуть вручити студентам, яких відрахували. 

Також пояснювалося, кого влітку 2023 року не можуть призвати на військову службу. Серед цих громадян ті, які не придатні до служби з медичних причин. Також не можуть призвати чоловіків та жінок, які є опікунами хоча б однієї неповнолітньої дитини. Повістку не вручать також тим громадянам, які мають на вихованні дітей з інвалідністю. 

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin