Вінниця
17.05.2024
17.54° C
Вгору

Як діяти, якщо зникла ваша дитина: поради від поліцейських

До поліції Вінниччини майже щодня надходять заяви про зникнення дітей. Найчастіше це підлітки, віком 14-16 років. У більшості випадків неповнолітні залишають домівки через непорозуміння з дорослими. Тому вкрай важливо якнайшвидше повідомляти про зникнення дитини в поліцію. Адже це попередить виникнення будь-яких неприємностей та небезпек, що можуть статися з дитиною.

Як розповіла начальник відділу ювенальної превенції обласного главку поліції Інна Михайловська, від початку року до поліції Вінниччини надійшли заяви про зникнення 194 неповнолітніх, з яких 98 – малолітні діти. Поліцейські розшукали та повернули додому 191 дитину, з них 185 – знайшли протягом доби. Доволі часто правоохоронцям доводиться шукати тих підлітків, яких не розуміють в сім’ях або дорослі надто опікуються ними. Батьки мають розуміти: якщо дитина потрапляє на вулицю, вона вже піддається ризикам, може стати жертвою злочину чи сама вчиняти злочини.

Є категорія неповнолітніх, що систематично залишають свої домівки у пошуках самостійного життя і нехтують необхідністю попереджати про це рідних. Що ж робити, коли дитина вже зникла?

Поліцейська радить батькам дотримуватися певного алгоритму дій у разі безвісного зникнення дитини:

– негайно зателефонувати найближчим друзям та знайомим дитини. Можливо вона затрималась на прогулянці, в школі чи на гуртку;

– якщо не вдалося самотужки встановити місцеперебування зниклої дитини, не зволікати, телефонувати до поліції за номером «102» або повідомити про це через інші комунікаційні платформи: «Діти Війни» https://childrenofwar.gov.ua/ – державний портал з розшуку дітей

Чат-бот «Пошук дітей» у Telegram-каналі для спрощення процедури подачі інформації до поліції про зниклу дитину під час війни – https://t.me/poshukditei_bot Мобільний додаток з пошуку дітей «Reunite Ukraine»;

– обов’язково надати поліцейським фотографію дитини, яка відповідає її реальному віку, з чітким зображенням обличчя;

– повідомити правоохоронцям якомога більше інформації про розшукувану дитину: її звички, вподобання, номер мобільного телефону, а також, якими соціальними мережами вона користується.

Після того, як дитину розшукали та повернули додому, заспокойте її та поговоріть про те, що сталося.

Аби не потрапляти у такі ситуації, батькам необхідно бути уважними до своїх дітей, цікавитися їх дозвіллям та проблемами, будувати з ними довірливі й дружні стосунки.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin