Вінниця
02.05.2024
12.66° C
Вгору

Євросоюз пропонує добровільне 15-відсоткове скорочення споживання газу

Європейська комісія запропонувала запровадити добровільне 15-відсоткове скорочення цільового споживання газу для країн Європейського Союзу у разі припинення поставок російського палива до Європи.

«Ми повинні підготуватися до можливого повного припинення поставок російського газу», – заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн журналістам у Брюсселі 20 липня.

Вона додала, що такий сценарій можливий.

«Росія шантажує нас. Росія використовує енергетику як зброю. І тому в будь-якому випадку, будь то часткове, серйозне відключення російського газу або повне припинення російського постачання, Європа повинна бути готова», – додала фон дер Ляєн.

Згідно з пропозицією, 15-відсоткове скорочення триватиме з 1 серпня до 31 березня наступного року і розраховуватиметься на основі середнього споживання кожної країни за той самий період протягом 2016-2021 років.

Комісія може зробити обмеження обов’язковим, якщо вирішить, що в ЄС існує значний ризик серйозного дефіциту газу.

Для того, щоб пропозиція була прийнята, потрібна згода кваліфікованої більшості 15 членів із 27, або ж країн ЄС, які представляють щонайменше 65 відсотків населення блоку.

Дипломати ЄС мають обговорити пропозицію 22 липня з метою затвердження на зустрічі міністрів енергетики країн ЄС 26 липня.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin