Вінниця
26.04.2024
7.93° C
Вгору

Нові винаходи вінницьких науковців допомагатимуть продовольчій безпеці України

Нові винаходи вінницьких науковців допомагатимуть продовольчій безпеці України. Їх створили у новому навчальному центрі на базі Вінницького політехнічного університету. Вчора, 3 червня, на презентації цих винаходів були присутні заступник Вінницького міського голови Андрій Очеретний, голова Вінницької обласної ради Вячеслав Соколовий, науковці та фахівці.

 

Ректор політехнічного університету професор Віктор Біліченко у вітальному слові зазначив: «Тристоронній меморандум про створення науково-дослідного центру «ВНТУ-ФРЕНДТ» був підписаний за три місяці до початку війни, 22 листопада 2021 року. У нас були зовсім інші напрацювання і плани, але їх довелося серйозно коригувати. Не зважаючи на це, тристороння співпраця між науковцями, бізнесменами і владою результативна і плідна. Зараз над планетою нависає загроза голоду. московити засівають нашу землю мінами. Не тільки плуги та борони необхідні нашим аграріям, а й міношукачі, щоб очистити поля. Є випадки загибелі наших аграріїв в країні. Тому наші науковці взялися за нові технічні розробки».

 

До присутніх звернувся заступник міського голови Андрій Очеретний. «Мені приємно, що тристоронні меморандум та наша співпраця дала позитивні результати, – каже Андрій Очеретний. – Сьогодні Вінниця прийняла 23 підприємства з усієї України. 20 вже розпочали працювати.

 

Десять підприємств саме сільськогосподарського напрямку. Тому дуже важливо спочатку зробити безпечними поля, на котрих вирощуються сільськогосподарські культури. Ми аграрна область, але в нас є все для того, щоб не бути тільки сировинною базою, а й займатися переробкою і бути самодостатніми. Ми говоримо про додану вартість. А вона створює робочі місця. У Вінниці вже є більш як 230 новостворених робочих місць. Очікуємо, що до кінця року їх буде близько 900. Чим більше в Україні буде безпечних полів, тим більше буде роботи. Сьогодні в нас ринок звузився. Через війну багато людей виїхало за кордон. Але економіку потрібно відновлювати. Без повноцінної роботи підприємств неможлива наша перемога. Тому варто працювати у цьому напрямку й надалі та презентувати такі винаходи по всій Україні. Варто зазначити, що саме у Вінниці усі інновації дуже гарно приживаються».

 

Голова обласної ради Вячеслав Соколовий сказав: «Знаю напевно, що це обладнання буде працювати не тільки на Вінниччині. Вінницькі науковці пропонують справді багато цікавих винаходів, завдяки яким наша область демонструє найкращі показники в Україні, адже завдяки новим технологіям ми можемо досягати нових результатів. Дякую за те, що ви завжди йдете на крок наперед».

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin