Вінниця
16.09.2024
19.64° C
Вгору

Місто профінансує 40 % вартості: у Вінниці з’явилося перше ОСББ, яке встановить на своєму будинку сонячну електростанцію

У Вінниці визначилось перше ОСББ, яке встановлюватиме на даху свого будинку сонячну електростанцію. Загальна вартість – 1,4 млн грн. Місто компенсує 40 % від цієї суми.

Меморандум про співфінансування на встановлення на даху будинку сонячної електростанції днями підписали департамент житлового господарства та голова одного з вінницьких ОСББ. Вироблена електроенергія йтиме на загальнобудинкові потреби: забезпечуватиме роботу дахової котельні, насосного обладнання та роботу ліфта.

«Ця угода – це перший підписаний у громаді документ, який дає старт реалізації оголошеної минулого місяця програми. Вона спрямована на підвищення енергостійкості житлової інфраструктури в період потенційних вимкнень електроенергії. Сьогодні ми усі маємо бути свідомі того, що ситуація в енергетиці залишається складною. Через брак потужностей з приходом холодів застосування графіків аварійних вимкнень може бути відновлене», – каже заступник директора департаменту житлового господарства міськради Сергій Гречанюк.

Із загальної вартості проєкту, яка складає майже 1,4 мільйона гривень, місто має профінансувати 556 тисяч гривень. Ще до 70% вартості обладнання, але не більше одного мільйона гривень, після закінчення робіт має відшкодувати ОСББ держава через ДУ «Фонд енергоефективності».

«Наразі ми ще не знаємо точну суму цього відшкодування, адже воно буде здійснено після завершення робіт. Попередньо ми розраховуємо, що безпосередня фінансова участь ОСББ складе кількасот тисяч гривень», – розповідає голова правління ОСББ Андрій Калашніков.

На даху будинку планують встановити сонячну електростанцію потужністю до 30 КВт. За словами голови правління ОСББ, сонячна електростанція потрібна, щоб забезпечити роботу дахової котельні в період потенційних вимкнень електроенергії.

«В нашому будинку 31 квартира. Під час попередніх зимових вимкнень електроенергії, температура в помешканнях знизилась до 12-13 градусів. Тоді ми були змушені збільшити температуру подачі теплоносія, що призвело до того, що споживання газу збільшилось практично вдвічі. Тому коли з’явилася можливість встановлення СЕС, мешканці підтримали цю ідею», – розповідає Андрій Калашніков.

За його словами роботи, зі встановлення СЕС планують розпочати найближчим часом, щоб з впевненістю увійти в зиму, коли, за прогнозами, можуть повернутися вимкнення електроенергії.

Крім того, оскільки за програмою «ГрінДім» відшкодовується вартість уже виконаних робіт, то ОСББ уже домовилось про кредитну лінію з державним Sense Bank на майже мільйон гривень. Це дозволяє розпочати роботи уже найближчим часом.

Деякі умови програми:

В складі СЕС обов’язковою є наявність наступного обладнання: гібридний інвертор, сонячні електричні панелі (фотоелектричні модулі), акумуляторні батареї.

Ініціатор супровідним листом з відміткою про наявність суми співфінансування надсилає до департаменту житлового господарства міської ради наступні документи:

  • протокол загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку щодо згоди на виконання робіт з ремонту систем електропостачання із влаштуванням СЕС на умовах співфінансування та надання повноважень ініціатору підписати договір підряду від імені співвласників будинку;
  • проєктно-кошторисну документацію (оригінал та електронна версія);
  • експертний звіт щодо розгляду кошторисної частини проєктної документації з робочого проєкту при проведенні капітального ремонту (в разі потреби);
  • схвалену ДУ «Фонд енергоефективності» заявку на участь у програмі «ГрінДІМ» (для будинків з ОСББ, які беруть участь в програмі «ГрінДІМ»).
Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin