Вінниця
21.09.2024
14.05° C
Вгору

Пожежу гасили мешканці трьох сіл: у Буші на Вінниччині горіла гора, де планували створити заказник

У селі Буша Ямпільської громади на Вінниччині 31 липня горів сухостій на горі Лисківка, де планували створити заказник. Пожежу гасили мешканці трьох прилеглих сіл. Рятувальники, що прибули на виклик, причиною загоряння назвали підпал.

Про це повідомляє Суспільне, посилаючись на телефонну розмову із головою громадської організації “Центр зцілення “Велнес” Оленою Деордієвою. Жінка мешкає у селі Дорошівка. Вона сказала, що пожежу на горі місцеві помітили о 16:50.

“Відразу викликали рятувальників, звернулися до нашої сільської бригади, щоб вони також техніку надали. Дуже багато місцевих зібралося з сіл Дорошівка, Буша та Слобода-Бушанська. Гора розташована біля козацького кладовища. І це на цій горі розташована вишка, лабіринти езотериків. Там були червонокнижні рослини”, — сказала Олена Деордієва.

Пожежу гасили мешканці трьох сіл: на Вінниччині попередньо через підпал горів сухостій на горі Лисківка
Лабіринт езотериків. Ганна Гронська

Вона розповіла, що загоряння на горі люди пов’язують із вчорашньою сесією Ямпільської громади.

“Там вирішувалося питання, що громада хоче зробити заказник природний, екологічний. Тут пасуть також корів. На сесії було сказано, що громада хоче зробити заказник, щоб захистити гору від компанії ТОВ “Сі-ЕВОЛЮШН”, яка виграла тендер на будівництво кар’єру”, — сказала Олена.

З березня 2024 мешканців трьох сіл непокоїть питання: продаж Держгеонадрами дозволу на користування надрами родовища — компанії ТОВ “Сі-ЕВОЛЮШН”. Люди переймаються можливими наслідками, до яких призведе проведення гірничо-видобувних робіт поблизу населених пунктів, поблизу геологічного заказника “Гайдамацький Яр” та річок Мурафа і Бушанка.

На місце ж пожежі викликали також поліцейських, вони не приїхали, сказала Олена. Рятувальники, які прибули на місце події, причиною пожежі назвали підпал, адже загоряння виникло у декількох місцях одночасно.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin