Вінниця
08.09.2024
14.73° C
Вгору

Сказ на Вінниччині: від початку року зафіксували 39 випадків

Від початку року у Вінницькій області на території шести районів області зареєстровано 39 випадків лабораторно підтвердженого сказу серед тварин (проти 58 випадків за аналогічний період минулого року).

Як повідомили у Вінницькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб серед них, зокрема:

  • у котів – 16 випадків,
  • у лисиць – 10,
  • у собак – 9,
  • ВРХ та ДРХ – 4 (3 випадки – коза, 1 випадок – корова).

У 6-ти районах Вінниччини зареєстрували 39 випадків сказу від початку року

«Впродовж 6 місяців 2024 року до медичних закладів за антирабічною допомогою звернулося 2011 осіб внаслідок нападу тварин або їх неадекватного поводження, що на 13,7% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Антирабічні щеплення були призначені 946 особам, що становить майже 47% від звернень за такою допомогою. На сьогодні 140 осіб, які постраждали від нападу хворих на сказ тварин, отримують антирабічне лікування», – зазначено у повідомленні.

Джерелом і резервуаром збудника сказу є усі теплокровні тварини, з яких найбільш небезпечні для інфікування людини – м’ясоїдні (дикі та домашні). Людина може інфікуватися збудником сказу від хворої на сказ тварини через укус, подряпину та мікроушкодження шкіри та потрапляння контамінованої збудником сказу слини на слизові оболонки.

У контактний спосіб людей найчастіше інфікують коти й собаки – з-поміж свійської фауни, а в дикій природі – лисиці та вовки. В Україні головним джерелом збудника сказу у дикій природі є червоні лиси, збудник сказу виявлявся також у кажанів.

Серед свійських тварин особливу небезпеку становлять безпритульні тварини, зокрема, собаки, для яких укус є інстинктивною реакцією для захисту території, членів зграї або здобуття їжі. В останні роки збільшилась роль котів, які нерідко мають спільні з лисицями території лову мишей. Досить часто хворіють на сказ також сільськогосподарські тварини.

За даними ВООЗ, у 99% випадків захворювання та смерті людини від сказу джерелом збудника є собаки та кішки. В Україні – в 50 % кішки. Близько 40% жертв укусів ймовірно хворих на сказ собак – діти віком до 15 років.

Лише кваліфікована та своєчасна антирабічна допомога залишається однією з найбільш важливих ланок у комплексі заходів захисту від захворювання людей на сказ.

«Якщо вас укусила чи лизнула безпритульна або дика тварина, негайно зверніться до лікаря! Зволікання може коштувати життя», – наголошують у Вінницькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin