Вінниця
30.04.2024
11.43° C
Вгору

У вінницькій лікарні вперше провели надскладну операцію Феррацці

Уперше на базі Вінницької обласної клінічної лікарні ім. М. І. Пирогова успішно виконали одну з найскладніших кардіохірургічних операцій у світі – операцію Феррацці. Її провела команда спеціалістів Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова. Крім команди Інституту на чолі з доктором медичних наук, професором, членом-кореспондентом НАМН України Костянтином Руденком, участь в операції взяли фахівці обласної лікарні імені М. І. Пирогова. Про це повідомляє Вінницька обласна Рада. 

Операція Феррацці є одним з найважчих оперативних втручань в кардіохірургії, але водночас – найбезпечнішим для пацієнта. 

– Операція була направлена на сповільнення розвитку хвороби, зниження ризику раптової серцевої смерті та повернення пацієнтки до повноцінного життя. Оперативне втручання провели в умовах штучного кровообігу, за 50 хвилин ми виконали комплексну корекцію – зробили реконструкцію мітрального клапана і, так звану, міоектомію – забрали частину серцевого м’яза, яка заважала виходу крові з лівого шлуночка серця в аорту. Операція пройшла вдало, – зазначив Костянтин Руденко.

Впровадження в практику хірургічного лікування з метою профілактики раптової серцевої смерті – важливий крок в розвитку кардіохірургічної служби на базі Вінницької обласної клінічної лікарні ім. М. І. Пирогова. Це дасть можливість вчасно надавати якісну медичну допомогу більшій кількості пацієнтів, зменшити ризик раптової серцевої смерті та повернути пацієнтів до активного життя.

Зазначимо, що гіпертрофічна кардіоміопатія є генетично детермінованим захворюванням серця, яке характеризується гіпертрофією (потовщенням) стінки лівого шлуночка та є причиною раптової серцевої смерті. Ця патологія зустрічається досить широко в Україні та світі – один випадок на 500 людей, проте часто залишається недіагностованою.

 

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin