Вінниця
20.09.2024
13° C
Вгору

Інфекція, яку багато хто лікує неправильно: лікар про стійкі міфи щодо бронхіту

Сімейна лікарка Дар’я Дмитрієвська на майданчику популярного онлайн-ресурсу доказової медицини Бережи себе розвінчала найстійкіші міфи щодо природи появи та лікування бронхіту.

Міф 1. Інфекція опустилася через неправильне лікування

За словами медика, бронхіт виникає, бо певний збудник має тропність до слизової бронхів, тобто вони є звичним місцем його розвитку, а не тому, що інфекція опустилася. Різні віруси мають різні “улюблені” місця в дихальній системі.

Загальними ознаками запалення є набряк, почервоніння, біль, місцеве підвищення температури та втрата функцій певної ділянки. Однак існують також симптоми та ознаки, які опосередковано підказують лікарю діагноз.

Так, під час запалення внутрішня поверхня бронхів може набрякати і просвіт звужується. Це спричиняє нелінійний потік повітря і звучить це, як свист, дзижчання або інші подібні звуки на вдиху та/або видиху. Лікарі називають таке явище сухими хрипами.

На тлі запалення також виробляється багато слизу, який може утворювати мембрани. Звук їхнього розриву під час руху повітря називається вологими хрипами. Наявність тих чи інших хрипів у бронхах є підставою для діагнозу бронхіт.

Міф 2. Потрібно приймати антибіотики

Дар’я Дмитрієвська зазначає, що близько 95% випадків бронхіту мають вірусну природу. А віруси ніяк не реагують на антибіотики, які можуть бути ефективними лише проти бактерій. Тому намагатися допомогти бронхіту цими препаратами марно.

Усе, що ви отримаєте, це побічні ефекти від ліків, а також сприяння мутаціям тих бактерій, які мирно існують у вашому організмі, але одного разу можуть спричинити вже бактеріальне запалення. І тоді ці антибіотики на них уже не діятимуть, зазначає лікар.

Міф 3. Слід приймати відхаркувальні засоби

За словами сімейної лікарки, далеко не завжди препарати на основі амброксолу чи ацетилцистеїну показані за бронхіту. Вони справді можуть знадобитися, якщо в бронхах накопичується густий слиз, який важко відкашлювати. У такому разі ліки допоможуть зробити його рідшим, щоб полегшити процес виведення.

Коли ж слиз і так ефективно відхаркується, немає потреби збільшувати його кількість.

Що робити при бронхіті

У разі бронхіту лікар рекомендує:

  • насамперед – пити багато рідини. Це допоможе організму боротися з інтоксикацією та утворювати достатню кількість слизу, щоб очистити бронхи;
  • відпочивати та збалансовано харчуватися для підтримки сил організму;
  • щодня проводити деякий час на свіжому повітрі відповідно до стану та фізичних можливостей;
  • робити дихальні вправи, які зменшують ризик застою слизу в легенях і полегшують відхаркування.

Лікарка нагадала, що кашель і хрипи за бронхіту цілком можуть зберігатися протягом кількох тижнів. І саме по собі це не ознака ускладнень. Однак важливо контролювати свій стан у сімейного лікаря з періодичністю, яку він призначить.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin