Вінниця
08.09.2024
14.73° C
Вгору

Росія почала скоординовану кампанію для руйнування енергетики України, — британська розвідка

Російська федерація розпочала більш узгоджену кампанію повітряних ударів для руйнування енергетичної інфраструктури України. Окупанти протягом тривалого часу накопичувала ракети для майбутніх атак.

Про це повідомляє у соцмережі X міноборони Великої Британії.

У розвідці нагадали, що уночі 7 грудня 2023 року російські військово-повітряні сили вперше з 21 вересня 2023 року завдали потужної хвилі ударів по Києву та центральній Україні з використанням свого парку важких бомбардувальників. Ці літаки, швидше за все, Ту-95, запустили не менше 16 крилатих ракет повітряного базування зі своєї типової операційної зони над Каспійським морем.

Британські аналітики зауважили, що ракетами, найімовірніше, були AS-23a KODIAK (натівське позначення для ракет Х-101, Х-102). Росія майже напевно накопичувала ці ракети для використання у зимовій кампанії.

“Ймовірно, це було початком більш скоординованої кампанії Росії, спрямованої на руйнування енергетичної інфраструктури України”, — пишуть у британській розвідці.

Проте, за першими повідомленнями, більшість цих ракет успішно перехопила українська протиповітряна оборона. Попри загибель одного цивільного пошкодження внаслідок атаки на цей час є мінімальними, додали у міноборони Британії.

За даними Sky News, ракетний обстріл України, до якого росіяни вдалися напередодні, 8 грудня, ймовірно, є початком її нової воєнної кампанії. Рашисти могли використати найкращі високоточні ракети, які накопичували протягом останніх кількох місяців.

Водночас Інститут вивчення війни повідомляв, що російські ракети-приманки не змогли знищити українську протиповітряну оборону під час масованих ударів по Києву 8 грудня. У країни-агресора недостатньо для цього стратегічних бомбардувальників.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin