Вінниця
27.07.2024
17.58° C
Вгору

До Вінниці приїхали вчені, митці та культурні експерти з різних країн: подробиці

Учора, 29 листопада, у Вінниці стартувала перша Міжнародна науково-практична конференція “Українсько-польські мистецькі зв’язки: історія, сучасна практика та перспективи розвитку”. Учасники заходу, який об’єднує вчених, митців та культурних експертів різних країн, висвітлюють історичний контекст взаємовпливу мистецтва та аналізують сучасні тенденції та можливості.

Такі конференції сприяють обміну науковим та практичним досвідом між представниками різних галузей та сприяють зміцненню культурних зв’язків між націями. Вони також сприяють вдосконаленню взаєморозуміння в галузі мистецтва, що є важливим чинником розвитку міжнародного співробітництва.

Розпочали конференцію з виконання Гімну України. А згодом, усі присутні, хвилиною мовчання під звуки метронома, вшанували пам’ять Захисників та Захисниць, які загинули в боротьбі за Незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави.

Відкриття Міжнародної конференції відбулось в освітньому хабі NotBox Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського.

Як розповіла директорка закладу «Вінницька дитяча музична школа № 1» Тетяна Бурдейна-Публіка, Міжнародна науково-практична конференція відбуватиметься у змішаному форматі протягом двох днів. Так, вчора провели: пленарне засідання та секційні засідання, а сьогодні будуть практичні майстер-класи.

«Конференція відбувається в межах Міжнародного інструментального конкурсу ім. І.Я. Падеревського. Вона передбачає – обмін інформацією, діалогами, дискутуванням на різноманітні теми стосовно культурної галузі, а також три практичні заняття. Подія об’єднала понад 100 учасників з різних країн світу. Також 40 наукових праць було надіслано на адресу оргкомітету, які згодом увійдуть до збірки матеріалів самої конференції», – говорить Тетяна Бурдейна-Публіка.

Ректор Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського Наталія Лазаренко, зазначила, що учасники обговорюватимуть взаємовпливи україно-польських зв’язків у контексті культури. Адже Поділля стало малою батьківщиною для багатьох діячів польської культури. Тому обмін думками, дослідження спадщини, традицій польського народу, які склалися на Поділлі, примножує та збагачує наш культурний простір. А основна мета конференції – просвітницька. Це платформа для обміну інформацією, дослідженнями на актуальні питання галузі культури.

«В умовах повномасштабної війни, саме польський народ, керівництво країни – першими надали нашій державі свою підтримку. Багато наших студентів та викладачів на початку вторгнення перебували в Польщі, де отримали підтримку, зокрема й у працевлаштуванні. Ми з багатьма польськими навчальними закладами уклали угоди й вони підтримували наших студентів та викладачів, – говорить Наталія Лазаренко. – І сьогодні наш заклад продовжує працювати з польськими освітянами у різноманітних галузях».

Також вона нагадала, що на початку навчального року між ВДПУ та Університетом Поморським у Слупську, який є співорганізатором цієї конференції, було підписано договір про подвійний диплом і вже два студенти за спеціальністю «Музичне мистецтво» цього семестру навчаються у Польщі.

Міжнародна науково-практична конференція «Українсько-польські мистецькі зв’язки: історія, сучасна практика та перспективи розвитку» проводиться за підтримки Міністерства освіти і науки України. Організовують конференцію: департамент культури Вінницької міської ради, Громадська організація «Простір майбутнього», факультет мистецтв і художньо-освітніх технологій Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського, Заклад «Вінницька дитяча музична школа №1», Вінницький фаховий коледж мистецтв ім. Михайла Леонтовича, Польсько-українська фундація імені Ігнація Яна Падеревського, Львівська національна музична академія імені М.В. Лисенка, Поморський університет у м. Слупську (Польща), Інститут проблем сучасного мистецтва НАМ України.

 

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin