Вінниця
27.07.2024
19.29° C
Вгору

Найкращі українські фільми за версією Української кіноакадемії: які кінострічки стали лауреатами?

Лауреатів шостої Національної премії кінокритиків «Кіноколо» оголосила Українська кіноакадемія під час Київського тижня критики.

Найкращим ігровим повнометражним фільмом стала «ЛЯ ПАЛІСІАДА» Філіпа Сотниченка. Це дебютна стрічка режисера, знята в жанрі пострадянського нуару. Вона розповідає про розслідування вбивства міліціонера, що розгортається за кілька місяців до скасування смертної кари в Україні.

 

Рекордсменом за кількістю нагород стала стрічка «ЛЮКСЕМБУРГ, ЛЮКСЕМБУРГ» Антоніо Лукіча. Режисера нагородили за найкращий сценарій та режисуру, виконавця одного з головних ролей Аміла Насірова визнали найкращим актором.

 

 

Також у двох номінаціях перемогла документальна стрічка Мстислава Чернова «20 ДНІВ У МАРІУПОЛІ», український претендент на премію «Оскар». За версією кінокритиків, це найкращий документальний фільм, а також відкриття року – найкращий повнометражний дебют.

 

 

Найкращим короткометражним ігровим фільмом стала стрічка «ГКЧП» Аркадія Непиталюка.

В номінації «Найкращий анімаційний фільм» нагородили «МАРІУПОЛЬ. СТО НОЧЕЙ» Софії Мельник.

Найкращою акторкою визнали Карину Химчук у стрічці «ТИ МЕНЕ ЛЮБИШ?» Тоні Ноябрьової.

Нагороду «За досягнення» отримала команда «Довженко-Центру» за лекторій «Як перестати хвилюватися і полюбити українське кіно» (Олена Гончарук, Станіслав Битюцький, Альона Пензій, Олександр Телюк і Олег Оліфер).

Крім того, вручили спецвідзнаку кінокритикам, які стали на захист України. Її отримали Антон Філатов, Ярослав Підгора-Гвяздовський, Юрій Самусенко й Артур Корнієнко.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin