Вінниця
16.09.2024
19.64° C
Вгору

Субсидії в Україні 2023-2024: для кого може змінитись розмір допомоги з 1 жовтня

З 1 жовтня в Україні стартує опалювальний сезон. У зв’язку з цим громадяни отримуватимуть допомогу на оплату житлово-комунальних послуг (ЖКП) значно більшого розміру. 

Про це розповіли у Пенсійному фонді України (ПФУ).

Коли признається субсидія на опалювальний період

Під час опалювального сезону громадяни споживатимуть значно більше енергоресурсів, тому зросте сума допомоги на оплату комунальних послуг. Субсидію на холодний період надаватимуть, якщо плата за ЖКП у рамках встановлених соціальних норм перевищуватиме розмір обов’язкового відсотка платежу. Він є індивідуальним для домогосподарств та розраховують його за спеціальною формулою.

Як враховуватимуть доходи українців

Під час розрахунку субсидії з жовтня 2023 року враховуватимуть доходи членів домогосподарства за перший та другий квартали року. Водночас доходи у вигляді пенсії враховуватимуть у розмірі пенсії, нарахованої за серпень.

Перепризначення субсидії на опалювальний сезон

Розрахунок житлової субсидії на опалювальний період 2023-2024 років буде проведено в автоматичному режимі для всіх українців, кому вже було призначено житлову субсидію на неопалювальний період 2023 року. Таким чином, громадянам, які вже отримують допомогу або яким у літній сезон призначили нульову субсидію, додатково звертатися за виплатами не потрібно.

За яких обставин громадян можуть позбавити субсидії

Перед наданням допомоги фахівці ПФУ перевіряють дані щодо громадян, за результатом чого можуть позбавити права субсидії. Це може статися у таких випадках:

  • наявності боргів з оплати ЖКП у більш ніж три місяці на понад 680 гривень. У майбутньому субсидію можуть призначити, якщо громадянин укладе угоду про реструктуризацію, сплатить борг, оскаржить заборгованість у судовому порядку;
  • якщо були вказані неточні дані щодо розмірів власних доходів, прибутків інших членів родини субсидіанта, водночас куплені високовартісні товари чи послуги, отримані права власності на суму понад 50 тисяч гривень;
  • заявник не повернув державі субсидію, нараховану незаконно;
  • зміна місця проживання заявника. Допомогу не можна отримувати за місцем проживання та за місцем реєстрації субсидіанта одночасно;
  • громадянин України, якому призначили допомогу, сам звернувся із заявою про припинення її надання.
  • у випадку смерті заявника.

Кому потрібно повторно подавати заяву

Деяким громадянам потрібно повторно подавати заяву на надання субсидії. Передбачені такі випадки:

  • людина не отримувала субсидію в неопалювальному сезоні;
  • у складі домогосподарства є переселенці;
  • члени домогосподарства винаймають житло;
  • число фактично проживаючих осіб у домогосподарстві менша за число зареєстрованих;
  • домогосподарство звернулось за призначенням субсидії на придбання скрапленого газу, твердого, рідкого пічного побутового палива.
Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin