Вінниця
08.09.2024
14.73° C
Вгору

Вінниця заздалегідь готується до блекаутів

Вінниця готується до зими та блекаутів, яких не уникнути цього опалювального сезону. Оновлюють покрівлі, замінюють інженерні мережі, аби забезпечити безперебійне постачання води та тепла у домівки.

В рамках підготовки до опалювального сезону вже завершили капітальний ремонт чотирьох дахів. Ще на 18-ти об’єктах тривають роботи.
Більшість будинків, ремонт в яких здійснюється наразі — це багатоповерхівки, які мають ОСББ. Ремонт покриття тут проводиться безкоштовно для мешканців – коштом міського бюджету.

“ Ці роботи є дороговартісними, тож при створенні об’єднання співвласників, вінничани часто обирають саме цей вид робіт і це є одним із найзатребуваніших ремонтів конструктивних елементів в місті”, – розповідає директор департаменту житлового господарства Вінницької міської ради Віталій Місецький.

Уже відремонтовані дахи за адресами: вулиця Брацлавська, 57, проспект Космонавтів 79, Л. Лук’яненка 33, 600-річчя, 42.
Раніше вінницькі комунальники оновили покрівлі ще дев’яти багатоквартирних будинків за адресами: вулиця Гоголя, 20, вулиця Хлібна, 11, вулиця Генерала Григоренка, 36, вулиця Г. Артинова, 38, вулиця Келецька, 110, вулиця Кропивницького, 10, Хмельницьке шосе, 112 А, проспект Космонавтів, 51 та вулиця Запорізька, 26.
Крім того, за словами Віталія Місецького, в нових проєктах капремонтом покрівель також передбачається їх утеплення аби в холодну пору року зменшити втрати тепла.

Загалом, спочатку в місті планувалось в поточному році капітально оновити покрівлі на 21 будинку. Проте, як зазначають в департаменті житлового господарства, наразі ці плани відкориговані в сторону збільшення.
Нещодавно до Вінниці надійшли 22 генератори від Посольства Польщі в Україні, які функціонуватимуть на базі закладів освіти громади. Про це повідомив Вінницький міський голова Сергій Моргунов на своєму телеграм-каналі.

«Ми отримали 12 великих генераторів на 50 кВт та 10 менших – на 12 кВт. Більшість із них працюватимуть саме у школах, на базі яких у випадку надзвичайних ситуацій розгортатимуть пункти обігріву. Генератори забезпечуватимуть живлення усього першого поверху будівлі та харчоблоку, щоб у разі блекауту забезпечити їжею та гарячим чаєм мешканцям навколишніх будинків», – написав очільник міста Сергій Моргунов.

Наразі генератори завезли до 8 закладів освіти. У чотирьох з них вони вже встановлені. Решту – невдовзі доставлять до інших ліцеїв міста, які також облаштують поруч з протирадіаційними укриттями, в яких наразі завершуються будівельні роботи.Потужні генератори, завдяки донорській підтримці, працюють ще з осені минулого року на КП «Вінницяоблводоканал». Перший генератор отримали від партнера Міжнародної організації з міграції. Іще два потужністю 635 та 80 кВт придбали за підтримки Вінницької міської ради.
Генератор на 80 кВт одразу встановили на Старому місті. Там були проблеми через планові відключення електроенергії. Відтак впродовж осені-зими вінничани в цьому мікрорайоні завжди були з водою. На сьогодні цей генератор відпрацював вже 430 годин, спожив 4 тисячі літрів пального й пройшов перше технічне обслуговування.

Загалом на підприємстві є генератори різних потужностей – від 40 до 1100 кВт, які необхідні для підтримки роботи водопровідних та каналізаційних станцій, очисних споруд міста. Проте до початку опалювального сезону обіцяють вирішити іще питання генераторів на очисних спорудах.

«Ми випрацювали оптимальне рішення: встановимо на головній станції два генератори потужністю 600 кВт, що дасть нам змогу підняти воду з річки, очистити її, накопичити в резервуарі чистої води та розлити в спецтранспорт для підвозу вінничанам. Вже маємо такі генератори саме для головної водопровідної станції», – розповів начальник КП “Вінницяоблводоканал” Дмитро Кістіон.

Оперативний штаб, відповідальний за підготовку до наступного опалювального періоду, спільно з фахівцями КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго», представниками управляючих компаній, об’єднань житлової експлуатації та правлінь ОСББ продовжує заповнення внутрішніх систем опалення теплоносієм.
Станом на 25 вересня вже завершено ці роботи в 833 багатоквартирних будинках у місті Вінниця, і залишилося ще 1 218 будинків, які також повинні бути готові до опалювального сезону.

Департамент міського господарства ВМР також закликає мешканців міста звернути увагу на заходи, спрямовані на зменшення тепловтрат у власних оселях, зокрема, перевірити стан дверей, вікон і батарей в своїх житлах.

«Вінниця активно готується до наступного опалювального періоду. Проте не варто забувати, що наша країна й досі перебуває у стані війни. І ворог може в будь-який момент відновити терористичні обстріли критичної інфраструктури. Тому ми закликаємо вінничан також зробити особистий вклад у цю підготовку та здійснити ряд заходів, які націлені на зменшення теплових втрат у власній оселі», – зазначає заступник директора департаменту міського господарства ВМР Олександр Зімбовський.

Нагадаємо, весною цього року на двох котельнях встановили сучасні установки утилізації тепла димових газів. Їх установили на двох котельнях міста, які були побудовані та введені в експлуатацію ще наприкінці 70-х років минулого сторіччя.

На котельнях встановлено економайзери потужністю 350 КВт (0,3 Гкал/год), тобто на кожній котельні буде додатково отримано до 350 КВт теплової енергії за годину за рахунок теплоти відпрацьованих димових газів, які раніше виходили в димову трубу. Це надасть можливість скоротити споживання газу, завдяки отриманню теплової енергії із відходів роботи котла — димових газів, — зазначають у «Вінницяміськтеплоенерго». — Влаштовані економайзери дозволять підвищити ККД котлів на 5%, при цьому температура димових газів знизиться на 60 °C, що призведе до економії 166 тис. м³ газу за опалювальний період по кожній котельні. При вартості газу для населення 9100 грн за 1 тис. м³ (з розподілом і транспортуванням), а саме населення є основним споживачем теплової енергії яка виробляється підприємством, загальна економія складе понад 3 млн грн на рік.

Як зазначають у комунальному підприємстві, зниження використання природнього газу це не тільки економічний ефект, а і зменшення викидів забруднюючих речовин та парникових газів в атмосферне повітря.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin