Вінниця
08.09.2024
13.83° C
Вгору

«Жінки України: залучені, спроможні, незламні»: на Вінниччині впроваджують проєкт психосоціальної підтримки

Коаліція Громадської Організації “Безпека та Рівність” впроваджує проєкт у сфері покращення доступу до медичних та психосоціальних послуг в області. Цей проєкт входить у рамки ініціативи під назвою “Жінки України: залучені, спроможні, незламні”, яка здійснюється за підтримки уряду Канади через організацію “Пакт”.

Під час тематичного круглого столу координаторка проєкту, Світлана Ходакова, підкреслила важливість співпраці між освітнім, соціальним та охороною здоров’я секторами, а також необхідність підтримки міжнародних організацій у цьому процесі. Вона також вказала на важливість координації та співпраці місцевих органів самоврядування, особливо з урахуванням реформ децентралізації.

Директорка Департаменту соціальної та молодіжної політики ОВА, Світлана Ярмоленко, розповіла про перші результати психосоціальної підтримки, наданої на території області. Регіон був визнаний одним із чотирьох пілотних областей, які впроваджують інститут помічника ветерана, де цей інститут буде функціонувати за принципом “рівний – рівному”.

Під час заходу були представлені результати дослідження, головною метою якого було визначення рівня доступності медичних та психосоціальних послуг для сільських жінок і жінок, які є внутрішньо переміщенними особами. Дослідження включало проведення анкетування та фокус-груп у Козятинській громаді Вінницької області і Городищенській громаді Волинської області.

Ельга Никитюк – менеджерка проєкту, надала чіткі та доступні рекомендації для  кожного стейкхолдера процесу.

Аліна Кобець – регіональна координаторка з психічного здоров’я  проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», ознайомила присутніх з основними цілями проєкту. Йшлося про розширення доступності та сталості послуг психічного здоров’я для всіх українців, що зазнали впливу війни рф проти України. Також порушили питання про напрямки роботи на національному рівні та на рівні громад. Крім цього, Аліна Кобець поінформувала довела інформацію про інтервенції проєкту ( Самодопомога+, Зцілення душі та тіла, Програма подолання прогалин у сфері ПЗ, СЕТА, когнітивно-поведінкова терапія).

Регіональна координаторка  Всеукраїнської програми ментального здоров’я        «Ти як?» Олена Бессараба розповіла про проведене анкетування та кроки щодо оцінки потреб громад.

Усі учасники дійшли до висновку, що питання психічного здоров’я – це в першу чергу сфера відповідальності кожного індивіда. А завданням усіх стейкхолдерів є створення максимально доступних умов для розвитку людського потенціалу, вмінь та навичок  саморегуляції і самодопомоги.

Психічне здоров’я – це стан організму людини, що залежить від вміння долати щоденні стреси. Здатність подбати про себе, звернутись по допомогу в разі потреби, допомогти іншим, бути корисним для суспільства, вміння запитати – «Ти як?»

 #тияк?

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin