Вінниця
05.05.2024
13.55° C
Вгору

Мобілізація-2023: які є види повісток в Україні?

Під час дії воєнного стану та загальної мобілізації військовозобов’язані громадяни можуть отримати різні види повісток.

Тематичний портал “Безоплатна правова допомога” розповідає, які існують різновиди повісток в Україні.

Види повісток в Україні

Повістка для уточнення облікових даних. Вона видається для уточнення даних про військовозобов’язаного, його сімейний стан, роботу, тощо. Після того, як буде оновлена інформація, особі можуть дати відстрочку від призову на строкову військову службу.

Повістка для проходження медкомісії. Після вручення такого виду повістки військовозобов’язаний має пройти медичне обстеження, за результатами якого видають документ з висновком військово-лікарської комісії, де зазначається, чи придатна людина до військової служби.

Повістка-призов до ЗСУ. Це виклик до ТЦК для призову на військову службу. У документі мають бути зазначені дані: куди та коли необхідно з’явитися та які документи необхідно взяти з собою. Мова йде про паспорт, військовий квиток (тимчасове посвідчення) або посвідчення про приписку до призовної дільниці (для призовників), а також обліково-послужна картка та мобілізаційне розпорядження (при наявності).

Мобілізаційне розпорядження. Цей тип документу отримують громадяни, які, згідно висновку медичної комісії, придатні для проходження військової служби. У повістці мають вказати, що людині потрібно з’явитись у визначений призовний пункт протягом 24 годин після оголошення мобілізації. У 2023 році українцям почали видавати повістки нового зразка. Відмінністю є те, що замість військкоматів зазначають ТЦК. Військовозобов’язаній людині необхідно приносити, крім військового квитка та паспорта, також ІНН.

В Україні дев’ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток – це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов’язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов’язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни – завтра вона може прийти до тебе.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin