Вінниця
20.09.2024
22.73° C
Вгору

В Україні хочуть дозволити розлучення під час вагітності та протягом року після народження дитини

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект 5492, який дозволить жінці чи чоловіку пред’являти позов про розірвання шлюбу протягом вагітності дружини та протягом одного року після народження дитини. Відповідні зміни до Сімейного кодексу Парламент ухвалив 10 серпня.

Про це повідомляє судово-юридична газета.

“Попри дикі виступи деяких чоловіків, що не можна розривати шлюб , коли сімʼя чекає дитину, 232 депутати підтримали такі зміни. Правда, поки тільки в першому читанні”, – прокоментувала співавтор проекту, народний депутат Ірина Геращенко.

Нині ж відповідно до чинної частини 2 статті 110 Сімейного кодексу позов про розірвання шлюбу не може бути пред’явлений протягом вагітності дружини та протягом одного року після народження дитини, крім випадків, коли один із подружжя вчинив протиправну поведінку, яка містить ознаки кримінального правопорушення, щодо другого з подружжя або дитини.

Натомість частинами третьою та четвертою статті 110 Сімейного кодексу передбачено наступне:

– чоловік, дружина мають право пред’явити позов про розірвання шлюбу протягом вагітності дружини, якщо батьківство зачатої дитини визнане іншою особою;

– чоловік, дружина мають право пред’явити позов про розірвання шлюбу до досягнення дитиною одного року, якщо батьківство щодо неї визнане іншою особою або за рішенням суду відомості про чоловіка як батька дитини виключено із актового запису про народження дитини.

Відповідно до статті 111 Сімейного кодексу суд вживає заходів щодо примирення подружжя, якщо це не суперечить моральним засадам суспільства.

На думку авторів законопроекту, розірвання шлюбу у період вагітності, або коли дитині ще не виповнилося одного року, часто має важливе значення у сім’ях, де відбувається домашнє насильство, оскільки розірвання шлюбу є першим кроком для припинення насильства та захисту від насильства у майбутньому.

Проте у випадку домашнього насильства, як зазначається в пояснювальній записці, суд може відмовити постраждалій особі не лише у розірванні шлюбу, але й у відкритті провадження у справі, навіть за наявності численних постанов про притягнення другого з подружжя до адміністративної відповідальності за вчинення домашнього насильства. Адже не у всіх справах, пов’язаних із домашнім насильством, одразу відкривається кримінальне провадження.

” Такий законопроект дійсно голосувався Верховною Радою та був прийнятий за основу. Проте на даний час законопроект готується на друге читання, тобто остаточно ЗАКОН ЩЕ НЕ ПРИЙНЯТО” – відповідне нововведення прокоментувала вінницька адвокатка Катерина Синявська.

“Чекаємо остаточного прийняття закону, а на даний час керуємось «старою доброю» редакцією статей 110 та 111 Сімейного кодексу України, яка не дозволяє звернення з позовом про розірвання шлюбу під час вагітності дружини та протягом року після народження дитини” – додала адвокатеса.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin