Вінниця
29.04.2024
12.48° C
Вгору

Навчився малювати, розчленовуючи трупи, і ледве не був страчений: 5 маловідомих фактів про видатного художника Леонардо да Вінчі

15 квітня 1452 року народився геній епохи Відродження, видатний італійський художник і винахідник Леонардо да Вінчі

Найвідомішими роботами митця залишаються славнозвісна “Мона Ліза”, “Таємна вечеря” та “Вітрувіанська людина”. На честь дати народження одного з найбільших художників усіх часів, “Дивогляд” ділиться з вами маловідомими фактами з життя Леонардо да Вінчі. 

БЕЗ ОСВІТИ, АЛЕ З ВРОДЖЕНИМ ТАЛАНТОМ

Леонардо да Вінчі ніколи не відвідував школу. Він отримав лише початкову освіту з трьох предметів: читання, письма та основ математики. Справжню освіту да Вінчі здобув під час мандрівок мальовничою тосканською сільською місцевістю. Він розкрив для себе дива світу природи і мав великий інтерес до цього. Леонардо да Вінчі пильно спостерігав за властивостями води, детально вивчав маневри хижих птахів, які полювали на здобич.

НАВЧИВСЯ МАЛЮВАТИ, РОЗЧЛЕНОВУЮЧИ ТРУПИ

Леонардо да Вінчі використовував науку для покращення своїх навичок у мистецтві. Вивчення людського тіла стало основною базою для створення анатомічних малюнків да Вінчі, а ці малюнки, у свою чергу, допомагали робити наукові відкриття.

Леонардо да Вінчі знав, що кожна частина тіла певним чином пов’язана одна з одною, але не міг зрозуміти як саме. Тоді він вирішив дізнатися це за допомогою проведення розтинів трупів. Загалом за своє життя вчений і художник провів понад 30 розтинів трупів людей.

У 1480 році да Вінчі намалював два анатомічні етюди черепа людини. Один з них розрізаний збоку в бік, інший – згори донизу. На обох малюнках горизонтальна і вертикальна лінії сходяться в одному місці, яке дослідники того часу вважали місцем розташування sensus communis (здорового глузду). 

Анатомічний етюд людського черепа, Леонардо да Вінчі
Анатомічний етюд людського черепа, Леонардо да Вінчі
Фото: wikipedia.org

ОДИН З ВЕЛИКИХ ТВОРІВ ДА ВІНЧІ БУВ ТРАГІЧНО ЗНИЩЕНИЙ ПІСЛЯ 17 РОКІВ РОБОТИ

Весь світ знає видатну роботу художника під назвою “Мона Ліза”, але мало хто знає, що ще одне велике творіння да Вінчі було знищено за трагічних обставин. Художник отримав замовлення на створення 20-футової скульптури батька герцога Міланського верхи на коні. Над створенням ескізів та моделі да Вінчі працював 17 років. 

Коли у 1499 році Мілан впав перед французькою армією, глиняну скульптуру використовували як мішень. Таким чином творіння було назавжди знищено, а світ так і не дізнався про цю велику роботу да Вінчі.

ДЗЕРКАЛЬНЕ ПИСЬМО ДА ВІНЧІ

Після себе Леонардо да Вінчі залишив близько 6 тис сторінок щоденників, на яких були викладені його ідеї, винаходи і навіть списки покупок. Значна частина цих сторінок була написана дзеркально, рухаючись з правого краю сторінки вліво. Щоб розібрати написи, експерти використовували дзеркало.

Як повідомляють знавці, да Вінчі так писав не з метою таємничого кодування, а з метою практичного вирішення проблеми ліворукості. При дзеркальному написанні можна було уникнути розмазування чорнила. 

ЛЕОНАРДО ДА ВІНЧІ ЛЕДВЕ НЕ БУВ СТРАЧЕНИЙ

У 1476 році Леонардо да Вінчі та ще трьох молодих людей звинуватили у злочині содомії. У цьому інциденті фігурував відомий на той час проститут. Це серйозне звинувачення могло призвести до страти художника, але усі підозри були відхилені через відсутність доказів.

Після цього Леонардо зник на певний час і лише у 1478 році взяв собі замовлення в каплиці у Флоренції.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin