Вінниця
30.04.2024
10.72° C
Вгору

Вчені з’ясували, як впливають вибухи в Україні на психічне здоров’я українців

Дослідники Міжнародної мережі досліджень вибухових травм Саутгемптонського університету провели опитування, щоб вивчити вплив війни на психічне здоров’я переміщених українців.

Результати, опубліковані в журналі PLOS Global Public Health, показали високий рівень посттравматичного стресового розладу (ПТСР) і загальної тривоги.

Внутрішньо переміщені особи

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну в лютому 2022 року щонайменше 13 млн людей залишили свої домівки.

Багато людей стали свідками втрат близьких, втратили житло або були вимушені покинути свої домівки через війну.

Деякі були розлучені з родиною, а інші переживали обстріли або тимчасову окупацію. Усе це негативно позначилися на психічному стані українців.

Ці наслідки особливо тяжко переносять люди похилого віку, батьки, що доглядають за дітьми, та інші уразливі групи населення.

Вісім з 10 були свідками вибухів

Протягом квітня-липня 2022 року дослідники опитали понад 8 тис. внутрішніх переселенців. Учасники відповідали про стан психічного здоров’я щодо поточної ситуації та подій, що відбулися  протягом перших чотирьох місяців війни.

Вісім з 10 повідомили, що були свідками вибухів, спричинених бомбами чи іншими військовими діями агресора. Майже 70%  виявили високий рівень тривоги, пригадували травматичні ситуації, пов’язані зі смертю – типові симптоми посттравматичних стресових розладів.

Науковці встановили, що порівняно з біженцями стан психічного здоров’я переміщених осіб в Україні потребує більшої психосоціальної підтримки, адже люди зіткнулися з такими кризовими подіями, до яких неможливо бути готовим.

Джерело: “ФАКТИ

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin