Вінниця
22.09.2024
13.27° C
Вгору

Вінницька поліція розповіла як не потрапити в тенета шахраїв

Існує багато «легенд», які використовують шахраї, щоб заманити жертву до пастки. А захистити себе і своїх друзів та рідних можна якщо знати про найпоширеніші види шахрайства. 

Шахрай може видавати себе за поліцейського, адвоката або медичного працівника. Він повідомляє особі, яка відповіла на дзвінок, що його родич або друг став причиною дорожньої аварії, скоїв злочин або терміново потребує грошей з якоїсь іншої причини, щоб уникнути заведення кримінальної справи, компенсувати шкоду потерпілому або купити ліки тощо.

Однією з найпопулярніших шахрайських схем є дзвінок «родича», якого нібито затримала поліція, і який просить про допомогу. Окрім дзвінків з «поліції» використовуються фальшиві дзвінки з лікарні, коли повідомляють про нещасний випадок, який стався з членами сім’ї жертви чи з місця дорожньої транспортної пригоди в яку потрапив все той же родич.

Якщо вам надійшов подібний дзвінок, необхідно негайно зв’язатись з родичем або з тими людьми, які можуть бути поруч із ним та перевірити отриману інформацію.

Окрім того, правоохоронці нагадують: якщо ви відгукнулись на схему “Ваш родич у біді” та намагаєтеся виручити своїх близьких за допомогою хабаря, то самі вчиняєте злочин, передбачений ст. 369 Кримінального кодексу. України (Пропозиція або надання неправомірної вигоди службовій особі).

Якщо все ж ви не розпізнали у співрозмовникові шахрая і потрапили на його «гачок» – не панікуйте!

Зафіксуйте всі обставини правопорушення та повідомте ці відомості на спецлінію 102 або на сайті Кіберполіції cyberpolice.gov.ua або [email protected].

 

 

 

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin