Вінниця
25.04.2024
18.43° C
Вгору

У Вінниці презентували проєкт «Разом»

Представники «Культурного Десанту», а саме – музикант, поет, очільник десанту Коля Сєрга та артист, композитор, поет, саундпродюсер Саша Чемеров у Вінниці презентували проєкт «Разом». Проєкт покликаний надати необхідну допомогу мешканцям деокупованих населених пунктів.

 

«Культурний десант», це об’єднання митців, які перебувають на військовій службі та волонтерів. Завдяки творчості, представники «десанту» підтримують психологічний стан та високий бойовий дух українських воїнів, а також допомагають місцевому населенню.

 

До проєкту «Разом» долучилися: Вінниця, Житомир, Івано-Франківськ, Рівне та Хмельницький. В рамках акції у цих містах відбуваються концерти, виставки, та збір речей. Зокрема збирають велосипеди, як один з найнеобхідніших видів транспорту для людей на деокупованих територіях. Адже там велосипед – це не дозвілля чи спорт, це можливість привезти питну воду для родини. Також збирають мобільні телефони, теплі речі: ковдри, грілки, горілки туристичні. Крім того, чекають від людей на українські книги та журнали.

«Проєкт це ініціатива не про керівництво, а про люди для людей. Саме тому, як будуть вибудовуватися ці відносини, ми не знаємо. В будь-якому разі ми будемо це підтримувати. Наше завдання, щоб у кожного міста з’явився цей зв’язок. Щоб люди приносили необхідні речі і залишали свої контакти, для листування чи телефонної розмови.», – каже музиканг.

 

Сєрга зауважує, що для них важливо, щоб люди на тих територіях розуміли, що тут живуть українці, а не ті, про кого їм розповідала російська пропаганда.

«Я бачу, що люди з деокупованих територій можуть змінювати свою точку зору і ставати проукраїнськими. Я розумію, як це працює, бо я психолог за освітою. Я знаю як працює візуальний та аудіовізуальний контент на формування точки зору у людей. Тому, опираючись на психологічні інструменти включаємо мистецтво. Адже мистецтво це один з найбільш терапевтичних інструментів. Мистецтво – акт фіксації перемоги життя над смертю і руйнацією», – коментує очільник десанту.

За період роботи «Культурний десант» вже відвідав деокуповані міста Харківської області: Балаклію, Ізюм, Шевченкове та Куп‘янськ. Разом із вуличними митцями з колективу LBWS стіни звільнених містечок тепер прикрашають патріотичні котики. Патріотичні графіті дали старт руху «стіни культури». Все для того, аби люди бачили не тільки розбиті і понівечені війною будинки, а й змогли відпочити душею, роздивляючись яскраві графіті.

«Кожен наш виїзд є обстріли. Бувають ситуації, коли ти маєш їхати вночі, з однієї точки в іншу, з вимкненими фарами. Світла немає ніде. Ти знаєш, що там перерито, міни, їжаки. Тому так, ми в принципі, працюємо в небезпеці майже кожен день», – розповів Саша Чемеров.

Музиканти упевнені, люди з окупованих територій зараз дуже потребують, щоб кожен житель центру чи заходу України зміг поділитися з ними своїм теплом та підтримкою. Тому сподіваються, що проєкт «Разом» буде активно розвиватися та об’єднувати українців.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin