Вінниця
27.07.2024
19.29° C
Вгору

На що витратили гроші: депутати Вінниці колективно відвідали відділ поліції – подробиці

Днями депутатів Вінницької міської ради запросили відвідати Вінницьке районне управління поліції ГУНП у Вінницькій області. Про це пише Моя Вінниця.
Метою їх візиту було ознайомлення з результатами ремонту приміщення, на яке раніше з місцевого бюджету виділяли кошти. Також депутатів ознайомили з новими викликами для правоохоронної системи, що пов’язані з війною. Поліцейські детально розповіли депутатам як щодня забезпечують громадський порядок та що роблять для того, аби вінничани почувались спокійніше.
«Найперше, що одразу може здивувати пересічного вінничанина, то це факт відсутності при вході у поліцію грат, як було раніше. Ми відкриті до спілкування. Кожен, хто потребує нашої допомоги може прийти і відразу звернутися до інспектора з дотримання прав людини. Він завжди знаходиться при вході у підрозділ і за потреби надає відповідну допомогу, – розповідають поліцейські.
«Нещодавно були створені й посади інспекторів з дотримання прав людини. Це нова посада в системі національної поліції. Ці фахівці покликані допомагати як затриманим особам, так і громадянам, які звертаються до поліції, навіть якщо ці питання не входять до нашої компетенції», – наголошує начальниця сектору дотримання прав людини та майор поліції Олена Суворова.
Загалом, на першому поверсі було зроблено зонування приміщення.  Ніхто не може провести особу на другий поверх, а по всьому периметру підрозділу встановлені новітні системи відеонагляду, без «сліпих» зон. Правоохоронці розповіли, що така система має назву «Custody Records». Це новинка в Україні, яка наразі є лише на Вінниччині. Вона передбачає електронну фіксацію дій, що відбуваються із затриманими особами. При ефективному впровадженні, така система захистить затриманих від неправомірних дій поліцейських, а також убезпечить самих правоохоронців від безпідставних звинувачень. Потрапляючи в ізолятор тимчасового тримання, людина зможе поскаржитися на порушення її прав під час затримання і щодо інциденту розпочнеться перевірка. Всі відомості про затриманого знаходяться  в електронній базі, а не на папері. Відповідні органи зможуть подивитися, що відбувається в камері ІТТ з будь-якої точки України, а сам затриманий може зв’язатися через мікрофон у камері з черговим.
«Ця програма зараз розробляється і підтримується Радою Європи. Це як захист самих поліцейських, так і громадян, так як система дисциплінує працівників поліції», – каже старший інспектор з особливих доручень відділу уповноважених з контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності Вадим Кулик.
Працівники розповідають, що на Вінниччині у кожному підрозділі, навіть найменшому, є мінімум 16 камер. За словами правоохоронців, інколи, при затриманні, люди починають поводитися неприйнятно. Коли ж людину попереджають, що ведеться відеоспостереження, її поведінка одразу змінюється. Поліцейські розуміють, що їхні дії фіксуються та не вчинять жодної шкоди затриманим. У той же час, якщо затримані особи вчинятимуть якійсь протиправні дії, поліцейські матимуть доказову базу. Далі поліцейські запросили присутніх в оновлену кімнату прийому громадян, розповіли про її функції, такі як написання заяв, спілкування та навіть слідчі дії.
Окрім цього, були продемонстровані боді-камери останньої розробки, які автоматично вмикаються, коли потрібно повністю зафіксувати подію. Кажуть, завдяки ним, скарг на неправомірне поводження з громадянами стало в рази менше.
Також поліцейські розповіли, що Вінниччина займає перше місце з розробки таких новітніх технологій у порівнянні з іншими областями. Після цього, присутні змогли оглянути камеру тимчасового утримання. Правоохоронці продемонстрували нововведення, які дозволяють впевнено заявити, що Вінниця керується європейськими нормами у сфері поводження з затриманими. Вони мають доступ до поживного та смачного триразового харчування, теплої води, комфортного ліжка, а вбиральня є єдиною «сліпою зоною» в приміщенні, забезпечуючи право затриманих на приватність. Якщо ж особа намагатиметься вчинити дії, що загрожують її життю, дільничний обов’язково прийде на допомогу. Кажуть, були й такі випадки.
Повністю оновили й кімнату для розмов.
Поліцейські також показали гостям кімнату впізнання, яка складається з двох частин, розділених склом, у якому, з одного боку, в залежності від освітлення, видно все, що відбувається в іншій частині кімнати. Люди ж з іншої сторони бачать лише своє відображення.
Після екскурсії присутніх запросили до актової зали, де їх ознайомили з результатами роботи поліцейських Вінниці та показали відеозаписи деяких ситуацій, з якими вартові закону стикаються щодня.
Депутатам Вінницької міської ради все сподобалось, але ніхто з них не обіцяв повернутись знову…
Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin