Вінниця
30.04.2024
10.26° C
Вгору

У Верховній Раді прийняли закон про мобілізацію

Парламент прийняв закон про мобілізацію в цілому.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк у телеграмі.

Врахування 31 правки набрали голоси на підтвердження. Також враховано правку, яка прибирає норму про демобілізацію.

“За” – проголосували 283 народних депутатів. Як зазначив Железняк, поки невідомо чи буде хтось вносити постанову для блокування Сіпкером.

Згідно закону:

– Замість строкової служби вводиться базова військова служба терміном 5 (у мирний час) та 3 (у воєнний час) місяців. Українці віком до 24 років зможуть обирати рік та період проходження базової служби.

– Запроваджується базова загальновійськова підготовка. З 2025 року вона стане елементом навчання у навчальних закладах, проводитиметься у вишах усіх форм власності.

– Не потрібно буде йти в ТЦК, щоб оновити дані. Це можна буде зробити онлайн в особистому кабінеті або у ЦНАПі. Громадяни, які перебувають на військовому обліку, можуть в добровільному порядку створити особистий електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного чи резервіста.

– Залишається норма про право на демобілізацію людей з інвалідністю, а також демобілізація у зв’язку зі звільненням з полону (якщо військовослужбовець не висловлює бажання продовжити службу).

– Визнані обмежено придатними мають повторно прийти ВЛК.

– Військовослужбовці у разі укладення першого контракту мають право на компенсацію 50% від першого внеску за кредитом, забезпеченим предметом іпотеки.

– Ті, хто отримав II – III групу інвалідності після 24 лютого 2022 року (окрім військовослужбовців), мають пройти повторний медогляд для визначення придатності до служби.

– Щодо консульських послуг за кордоном, то протягом 60 днів потрібно буде оновити персональні дані в ТЦК. При цьому зробити це можна буде дистанційно електронною поштою, телефоном або через е-кабінет.

– Обмеження права керування авто для ухилянтів від військової служби. Однак є вийнятки.

– Під час перевірки документів уповноважений представник ТЦК або поліцейський здійснюватиме фото- та відеофіксацію процесу пред’явлення та перевірки документів із застосуванням технічних приладів та засобів фото- та відеофіксації.

– Необхідність обов’язково мати при собі військово-обліковий документ та показати його на вимогу представника ТЦК, поліцейського чи ДПСУ. Потрібно на період мобілізації усім громадянам віком від 18 до 60 років, що перебувають на обліку (чи зняті з нього).

ВАЖЛИВО! Закон вступить у законну силу лише після підписання його президентом України Володимиром Зеленським.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin