Вінниця
27.04.2024
16.79° C
Вгору

Вінничани вийшли на всеукраїнський пікет в підтримку демобілізації

Сьогодні, 24 березня, активні вінничани, члени сімей військовослужбовців, вийшли на Всеукраїнський пікет в підтримку встановлення справедливих граничних термінів служби без рішення ставки та добровільної демобілізації після 18 місяців служби.

Фактично це вже дев’ятий за рахунком всеукраїнський мирний пікет за врегулювання термінів служби, до якого долучились мешканці майже 20 міст України. Журналістка видання «Це Вінниця, друже!»  також долучилася до події. Більше – у репортажі!

«У міжнародний день права на встановлення істини щодо грубих порушень прав людини і гідності жертв ми хочемо знову нагадати владі та суспільству про справедливість для наших захисників та захисниць. Бо наразі найсміливіші з нас, хто щодня ризикує своїм життям заради країни, майже не мають прав», – зазначили напередодні в анонсі пікету.

Учасники, які сьогодні в рамках пікету вийшли у Вінниці на Майдан Незалежності, тримали у руках плакати з наступними вимогами:

  1. Демобілізація військовослужбовців, що проходять службу за призовом під час мобілізації під час дії воєнного стану через 18 місяців служби.
  2. Розумність граничних термінів служби.
  3. Прийняття закону про демобілізацію військовослужбовців, що проходять службу за призовом під час мобілізації під час дії воєнного стану у найкоротші терміни.

ВІЙНУ НЕ ВИГРАТИ НА ОДНИХ ПЛЕЧАХ !

«Ми маємо бути їхніми голосами, маємо говорити про права тих, хто віддав усе заради спокою нас та наших дітей. Два роки вони захищають нас, настав час нам захистити їх!» – говорить одна з учасниць.

«Демобілізація – Повага Героям!

Вимагаємо чіткі та граничні терміни служби, без рішення ставки через 18 місяців військової служби!» – каже ще одна учасниця пікету Ольга.

Також сьогодні учасники та учасниці пікету збирали підписи до Президента, міністра оборони, Головнокомандувача ЗСУ та голови ВР з вищезазначеними вимогами щодо демобілізації.

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстрований законопроєкт (№9142), який пропонує, щоб громадяни України мали право на звільнення через півтора року після мобілізації, якщо вони не висловили бажання продовжувати військову службу.

Також цей законопроєкт пропонує надати відстрочку від призову на п’ять років для тих, хто демобілізований та відслужив максимальний термін служби за призовом під час мобілізації.

Невизначеність термінів служби призводить до погіршення морально-психологічного стану військових. Слід особливо врахувати, що після початку повномасштабного вторгнення першими прийшли в армію добровольці й ті, хто не збирався ухилятися від повісток. Виходить, що держава та суспільство могли покластися на цих людей для свого захисту – натомість, ці люди, без чітко прописаних прав і термінів служби, наразі не можуть покластися на державу та суспільство.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin