Вінниця
27.04.2024
6.01° C
Вгору

Медична реформа триває: вінницький пологовий будинок №2 – потенційно збитковий

Протягом останніх п’яти років питання реформування акушерсько-гінекологічної служби Вінницької громади піднімалося неодноразово. Реорганізація пологового будинку №2 викликала доволі емоційну реакцію серед медичних кіл міста.

 

Радник Вінницького міського голови з питань охорони здоров’я, директор Вінницької обласної дитячої клінічної лікарні Василь Паненко в ефірі радіо “Місто над Бугом” прокоментував ситуацію та роз’яснив потребу реорганізації пологового.

 

Паненко зауважує, що, якщо розглянути роботу пологодопоміжних закладів Вінниці більш детально, то можна побачити картину, яка вже давно вимагала вирішення і конкретних кроків деяких керівників:

«Сама охорона здоров’я постійно потребує змін. Медицина сьогодні має будуватись на економічних розрахунках. Це галузь, яка постійно потребує реорганізації для того, аби вона ефективно працювала. Рівень медичної допомоги постійно змінюється. І це природно», – сказав Василь Паненко.  

Директор лікарні зазначає, що за останні 5 років кількість пологів у міських комунальних закладах зменшилась майже на 23%, а усі зароблені кошти за перше півріччя використали на виплату заробітньої плати.

«При такій динаміці можна прогнозувати, що за підсумками ІІ півріччя на виплату зарплати не вистачатиме 25% коштів. А це майже 1 млн. грн. Персонал ПБ №2 з вересня переведено на 0,75 ставки. Заклад потенційно збитковий. Це загрожує боргами по зарплаті і банкрутством КП», – зауважив директор. 

Залишається незмінним те, що відділення гінекології та жіноча консультація ПБ №2 продовжать працювати за старими адресами. А колективу запропонують роботу в інших пологових – переважно в Центрі матері та дитини. На основі висновків робочої групи медична рада 14 вересня 2022 року рекомендувала здійснити реорганізацію шляхом приєднання ПБ №2 до МКЛ «ЦМтаД».

«Таким чином, на Лівому та Правому березі функціонуватимуть потужні пологові заклади, які зможуть забезпечити якісні послуги усім майбутнім матусям», – на завершення додав Василь Паненко.
Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin