Вінниця
19.04.2024
5.09° C
Вгору

У холі міськради встановили перший автоматичний зовнішній дефібрилятор

Текст і фото – Тетяна Мостовик

Близько 70% смертей щороку стається в Україні через серцево-судинні захворювання. У разі зупинки серця реальну можливість вижити отримує людина, допомогу якій надано в перші хвилини.

Сьогодні, шостого жовтня, у холі міської ради відбулася презентація першого встановленого автоматичного зовнішнього дефібрилятора – АЗД. Це реанімаційний пристрій, який дозволяє врятувати людину в разі раптової зупинки серця.
Відкриття відбулося в рамках проєкту «АЗД рятує життя». Крім того, цей проєкт передбачає навчання 12 груп по 16 осіб. Охочі не лише вчаться правильно користуватися дефібрилятором, а й долають страх. «Наша місія – надавати більше домедичної допомоги до моменту, коли приїжджає швидка. Насправді, це один з визначальних кроків, який може допомогти врятувати людині життя, коли зупиняється серце. Ми розуміємо, що шість АЗД це не так багато, але хочемо задати оцей тренд і точно знаємо, що вони рятують життя.», – каже голова правління Фонду громади «Подільська громада» Олена Данілова.
Бокс АЗД містить все необхідне для надання домедичної допомоги: крім самого автоматичного зовнішнього дефібрилятора там є плівки (двох видів) та маска для проведення штучного дихання, гумові рукавички, спеціальні ножиці для розрізання одягу пацієнта. Крім того у боксі є два кровоспинних турнікети. Вони не мають відношення до самого АЗД, втім їх можна застосувати для зупинки масивної кровотечі, у разі потреби.
Автоматичний зовнішній дефібрилятор має два режими (дорослий та дитячий). Електроди універсальні, проте розміщувати їх необхідно відповідно до того дитина це чи дорослий. АЗД має штучний інтелект, тому буде покроково вказувати людині, яка надає допомогу план дій. У разі не виконання вказівок дефібрилятор буде повторювати попередній крок і не продовжить роботу самостійно.

Головне завдання рятівника – слухати вказівки АЗД та користуватись ним лише на сухій поверхні.

Решту п’ять АЗД, найближчим часом встановлять на залізничному вокзалі, двох автовокзалах (Центральному та Західному), а також у Прозорих офісах на проспекті Космонавтів та вул. Замостянській.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin