Вінниця
04.10.2024
22.4° C
Вгору

Вінниця тимчасово зберігатиме пам’ятник Миколі Леонтовичу з Покровська

Привезли пам’ятник до нашого міста з прифронтового Покровська Донецької області, як йдеться на сайті Вінницької міської ради.

Переміщення пам’ятника відбулося після підписання Меморандуму про співпрацю та взаєморозуміння між Вінницею та Покровськом. Обидва міста мають особливий зв’язок із життям і діяльністю видатного українського композитора Миколи Леонтовича. Необхідність такого кроку полягає у збереженні національної спадщини в умовах повномасштабної війни.

Цей артефакт не лише відображає величність композитора, а й є символом єдності духовної спадщини. Він являє собою скульптурну композицію, яка складається з двометрової бронзової скульптури Миколи Леонтовича, що стоїть поруч зі столом із макетом залізничної станції селища Гришине (нині – Покровськ) та музичної школи, яку він заснував та в якій свого часу працював. А саме у 1904-1908рр. викладав музику і спів, до того ж організував перший у межах території сучасної України робітничий хор з-поміж залізничників.

Раніше композицію доповнювало скло, з викарбуваними текстом та нотами другої редакції славетного «Щедрика», яку композитор завершив у селищі Гришине. Та, на жаль, крихка поверхня зазнала ушкоджень і потребує реставрації.

Директор КП ВМР «Дирекція парків та дозвілля територіальної громади» Олександр Мельник зазначив: «Пам’ятник Миколі Леонтовичу після завершення війни обов’язково повернеться до Покровська. А поки ми маємо честь тимчасово встановити цей символ національної спадщини у Вінниці, у нашому Центральному парку, який носить ім’я видатного українського композитора. Це не лише відповідальний крок для захисту культурного надбання, а й можливість для мешканців та гостей міста віддати шану постаті Леонтовича в ці складні часи».

Крім того, Олександр Мельник повідомив, що з Покровська евакуювали іще один пам’ятник, який незабаром прикрасить Центральний парк.

Довідка!

Пам’ятник українському композитору Миколі Дмитровичу Леонтовичу, відомому завдяки багатьом музичним творам, зокрема і всесвітньовідомому «Щедрику», було урочисто відкрито в парку «Ювілейний» мікрорайону Південний міста Покровська Донецької області 26 серпня 2018 року. Він був першим пам’ятником, встановленим на честь відомого композитора на сході України.

Його автор – заслужений художник України, скульптор з Горлівки Петро Антип, котрий нині мешкає в Києві. Разом із ним над створенням композиції працювали скульптори Іван Гудима, Сергій Любинецький, Микола Бірючинский, скульптор-майстер по металу Олександр Сердюк і архітектор Сергій Шапошников. Автор ідеї проєкту – член Донецького обласного відділення Української спілки промисловців і підприємців Костянтин Воробйов.

Пам’ятник Миколі Леонтовичу не випадково перевезли до Вінниці, адже саме з Поділлям було пов’язане майже все життя видатного композитора. Тут в селі Монастирок на Брацлавщині він народився. Зростав в селі Шершні на Тиврівщині, де здобув початкову музичну освіту. В 1887 році навчався в Немирівській гімназії, в 1888 році – в Шаргородському початковому духовному училищі, а з 1892 року – в Подільській духовній семінарії.

До речі, на Поділлі Леонтович вперше почув і записав текст та мелодію народної пісні, які надалі лягли в основу першої редакції славнозвісного «Щедрика». У 1902 році Леонтович з дружиною переїздить до Вінниці. Викладає на посаді вчителя музики у Вінницькій церковно-вчительській школі музику та спів. У 1903 році у сім’ї композитора з’явилося – донька Галя. Леонтович шукає вчителів, але не знаходить їх і вирушає далі.

Вінниця прийняла на тимчасове зберігання пам'ятник Миколі Леонтовичу, який встановили у центральному парку його імені

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin