Вінниця
20.09.2024
19.73° C
Вгору

Одна з кращих програм підтримки ветеранів сформована на території Вінниці і Вінницької області

Захід присвячений обговоренню та розв’язанню проблемних питань у галузі ветеранської політики, покращенню становища ветеранів у громадах, реалізації їхніх прав та поверненню у цивільне життя. Про це повідомляє Вінницька міська рада.

З вітальним словом до учасників події звернувся Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

«Дотримання прав ветеранів – це пріоритет держави. Це назва події і так має бути. На мій погляд, саме ветерани та ветеранки – це та категорія суспільства, до якої ми маємо ставитися з особливою повагою. На мій погляд, у нас, на жаль, немає сталої державної політики у цій сфері. У нашому офісі діє окремий напрям, який слідкує саме за дотриманням прав ветеранів та членів їхніх родин щодо належних медичних послуг, виплат, соціального захисту, належної реабілітації. Наша задача – це не тільки відновлювати порушені права, але й впливати на формування чіткої ветеранської політики. Важливо, що такий захід проходить саме у Вінниці. Адже на території Вінниці і Вінницької області сформована одна з кращих програм підтримки ветеранів за рахунок місцевого самоврядування. Наша задача – приїжджати в регіони, переймати найкращі практики, чути проблемні питання та робити конкретні кроки і потім, повертаючи в Київ, робити свою роботу», – сказав Дмитро Лубінець.

Під час події виступив Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

«Ветеранську політику спільно з обласною владою ми реалізовуємо ще з 2014-2015 років. Тоді у Вінниці досить активно почав працювати громадський сектор. Взаємодія між ним і представницькими органами влади, місцевим самоврядуванням дало відповідну синергію та результат, а також напрацювання стратегії ветеранської політики. Звісно, до великого вторгнення були зовсім інші виклики й інші масштаби. Сьогодні немає такої родини, у кого хтось з рідних не воював би, був поранений або, на жаль, загиблий. Це наша вітчизняна війна – українців проти росії. Саме розвиток і співпраця з громадським сектором стала поглиблюватися. У місті функціонує Ветеранський простір, VeteranHub, недавно відкрили осередок для ветеранів від ГО “Полум’я надії”. За рахунок муніципального бюджету ми робимо зараз великий і сучасний ветеранський простір, де будуть надавати широкий спектр послуг», – зазначив Сергій Моргунов.

Також Сергій Моргунов наголосив на результатах міста у галузі ветеранської політики. Зокрема, у Вінниці функціонує адмінсервіс «Ветеран», який надав 20 тисяч послуг з початку своєї роботи. У Вінниці працюють помічники ветеранів, на роботу яких цьогоріч виділили з міського бюджету 3,7 млн гривень. Вони надали 37 тисяч послуг ветеранам, їхнім родинам. У Вінниці також проходять важливі події, присвячені напрацюванню напрямів ветеранської політики, остання з яких – стратегічна сесія щодо розробки та реалізації цього вектору для громади.

«Дуже важливо, щоб був обмін досвідом і державна політика була в синергії з можливостями місцевого самоврядування і регіональної влади. Це спільний виклик для держави на всіх рівнях влади», – зауважив Сергій Моргунов.

Під час заходу відбулася низка дискусійних панелей. В одній з них, під назвою «Повернення ветерана до мирного життя в громаду» взяли участь директорка департаменту соціальної політики ВМР Валентина Войткова та керівник «Сервісного офісу у справах ветеранів» Михайло Кузнецов.

«Ветеранська політика наразі є пріоритетом кожної окремої громади та усієї держави, – вважає Валентина Войткова. – Зокрема, у нас успішно працюють помічники ветеранів, які самі мають військовий досвід або є членами родин воїнів. За принципом “рівний – рівному” вони консультують наших оборонців. Ми вважаємо наш досвід у цій сфері досить успішним, проте не зупиняємося і продовжуємо розвиватися».

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin