Вінниця
18.10.2024
8.62° C
Вгору

Майже два роки полону не здавалася і була сміливою: додому повернулася остання дівчина-морпіх Галина Федишин

3 січня 2024 року відбувся великий обмін полоненими. Додому з російського полону повернулися 230 українців. 

Серед них була остання дівчина-морпіх Галина Федишин. Вона потрапила в полон ще під час виходу з Азовсталі. Про її повернення повідомив в.о. командира 36-ї окремої бригади морської піхоти майор Сергій Волинський у Facebook. Федишин пройшла майже два роки полону, зазначив Волинський.

Ми розповімо, що відомо про Галину Федишин та як дівчина вирішила піти до війська.

Хотіла в армію ще з часів студентства

Галина Федишин навчалася у Звягельському фаховому медколеджі, який закінчила у 2015 році. Згодом вона повернулася на Франківщину і стала на облік у військкоматі. Про це у коментарі Суспільному повідомила директорка соціально-психологічної служби Звягельського медколеджу Ніна Мороз.

За словами жінки, Галина хотіла в армію, тому у 2015 році вона приєдналася до групи студентів-добровольців медколеджу, які їздили допомагати медперсоналу одного з військових шпиталів Житомирщини. 

— Тоді був складний час — поранених багато, робочі руки потрібні, а наші студенти хотіли допомогти. А потім просилися: “Можна ми ще знову поїдемо?” Після закінчення медколеджу Галина повернулася додому і стала на облік у військкоматі, — згадує Ніна Мороз.

Говорить, що дівчина цілий рік наполегливо ходила до військкомату, адже її не хотіли брати. Але Галина досягла свого, і її нарешті взяли в бригаду. А вже 7 квітня 2021 року президент Зеленський нагородив сержантку Галину Федишин орденом За врятоване життя.

Про російський полон

Ніна Мороз говорить, що у коледжі постійно проводили різні акції на підтримку Галини.

Там хотіли показати, що пам’ятають про неї і ні дня не забувають, що вона та інші медики у російському полоні.

— Увесь цей час ми спілкувалися з її мамою, з її родиною. Коли Галина ступила на українську землю і подзвонила мамі, її мама одразу зателефонувала мені, щоб повідомити радісну новину. Весь цей час Галина провела в полоні, і ми не мали вісток від неї. Лиш перед Різдвом їй дозволили зробити відеодзвінок рідним: говорила сміло і не боялася — наша мужня дівчинка, — підкреслює Мороз.

Галина Федишин

Фото: Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими

Жінка розповідає, що медикиня мала поранення. Потрапила в полон під час виходу з Азовсталі у травні 2022 року. Тоді ж у полон потрапив і її хлопець-військовий, який родом із Донеччини. Мороз говорить, що Галина у полоні не бачилася з хлопцем. 

— Наскільки мені відомо, хлопця з полону звільнили трохи раніше. Це повернення додому (Галини — ред.) — це велике щастя для нас. Галина на рідкість порядна людина, справедлива і чесна — я кажу це не для гарного слова, а знаю її саме такою, — підкреслює Ніна Мороз.

У Генштабі ЗСУ розповіли, що бойова медикиня зі складу 36 ОБрМП, перебуваючи у полоні, принципово розмовляла українською мовою. Росіяни декілька разів імітували її вивезення на обмін, але в результаті повертали її назад до місця утримання.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin