Вінниця
30.04.2024
11.43° C
Вгору

Дерадянізація по-вінницьки: Вінницько-Хутірський округ планує перейменувати вулиці

У Вінницько-Хутірському старостинському окрузі погодили перейменування 18 топонімів.Більше не буде Першотравневої, Жовтневої, Покришкіна, Гагаріна, Мічуріна та Ватутіна. Натомість буде Покровська, Героїв України, Генерала Шаповала, Монастирська, Івана Богуна, Івана Луса та інші — повідомляє Вінницька міська рада.

 

“На даний час, усі пропозиції Вінницько-Хутірського округу, які були сформовані за результатами громадських консультацій, підтримані Радою з питань історії, культурної спадщини та топоніміки Вінницької міської територіальної громади. Далі, відповідні рішення мають прийняти виконавчий комітет та депутати міської ради” — зазначив староста округу Владислав Кривешко.

 

Також Владислав Кривешко розказав, що мешканці Вінницько-Хутірського округу з нетерпінням чекали перейменування назв вулиць радянського походження, пропонували варіанти українізованих назв. Якщо депутатський корпус погодить ініціативу, то на території округу не залишиться жодної назви, яка б нагадувала про радянське минуле. 

 

За словами старости, спочатку вулицю Ватутіна пропонували назвати вулицею Соборності, проте за результатами голосування було прийнято рішення змінити назву на Покровська. 

 

Після затвердження нових назв вулиць, усі зміни автоматично будуть внесені у відповідний реєстр. Людям не потрібно буде вносити зміни в документи. Задля уникнення плутанини в реєстрі також будуть внесені старі назви вулиць поруч із новими. 

 

До перейменування у Вінницько-Хутірському окрузі пропонуються наступні топоніми:

  • Вулиця Ватутіна — пропонується її перейменування на вулицю Покровську. Провулок, 1-й та 2-й провулки Ватутіна – на провулок, 1-й та 2-й провулки Покровські. Перейменування пропонується на честь храму Покрови Пресвятої Богородиці ПЦУ;
  • Вулиця Покришкіна має стати вулицею Генерала Шаповала; Провулок та 1-й провулок Покришкіна — провулок та 1-й провулок Генерала Шаповала;
  • Вулиця Жовтнева — пропонується перейменувати на вулицю Героїв України;
  • Вулиця Гагаріна має стати вулицею Монастирською;
  • Вулиця Першотравнева стане вулицею Захарка Сича;
  • Вулиця Мічуріна має бути перейменована на вулицю Левка Симиренка;
  • Вулиця Пушкіна — пропонується перейменувати на вулицю Квітки Цісик;
  • Вулиця Суворова має стати вулицею Всеволода Нестайка;
  • Вулиця Вінниченко — має стати вулицею Володимира Винниченка. Виправлення помилки зробленої колишнім органом місцевого самоврядування у Вінницьких Хуторах, шляхом невірної транслітерації прізвища;
  • Писарівка, Вулиця Гагаріна стане вулицею Івана Богуна;
  • Щітки, Вулиця Першотравнева — пропонується перейменувати на вулицю Івана Луса.
Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin