Вінниця
28.03.2024
13.83° C
Вгору

Перше інтерв’ю після відставки

Володимир Гройсман про сьогоднішні виклики для України, що не можна робити в карантинному режимі і чому дії попереднього уряду називає одним словом «безповідальність»

Своє перше велике інтерв’ю екс-прем’єр Володимир Гройсман дав через півроку після відставки його уряду (2016-2019 роки). До цього моменту він не коментував дії нової влади, не ділився на загал аналізом ситуації. Сказав, що дав собі слово ці півроку не давати інтерв’ю.

Нещодавно країна отримала новий уряд. Попередній кабмін президент відправив у відставку. Через економічну кризу, на яку наклалася ситуація з коровінавірусом, Україна опинилася перед рядом викликів.

Коментувати дії нового уряду поки зарано, адже він був призначений відносно недавно, зауважує Володимир Гройсман. Утім, на переконання екс-прем’єра, цьому уряду час терміново вживати заходи і формувати план порятунку країни – інакше 4 квартал цього року буде просто провальним. Діяльність уряду Олексія Гончарука Володимир Гройсман характеризує одним словом – «безвідповідальність». Усе інше – наслідки цієї безвідповідальності, каже він.

Які економічні і соціальні виклики зараз стоять перед країною? Знайомимо читачів «Міста» з основними, на нашу думку, коментарями Володимира Гройсмана в ефірі телеканалу «Україна 24».

«Людям потрібно більше інформації про ситуацію з коронавірусом»

  • Те, що ухвалив уряд з точки зору запровадження карантину – це правильне рішення. Але в мене є одне «але». Вважаю, що воно запізно. Із грудня місяця починалася історія поширенням коронавірусу, і ми бачили, що діється в різних країнах. Тому треба було діяти негайно. Але я вважаю, що критикувати тут неправильно, правильно підтримувати, консолідуватися – для того, щоб це здолати, – каже Володимир Гройсман.
  • Те, що в Україні виявлені поодинокі випадки захворювання на коронавірус –наслідок того, що в країні не робиться достатньо тестів.
  • Зараз питання наявності тестів – має бути питанням номер один. Мені сказали, що більша кількість тестів буде на наступному тижні (із 16 березня – Ред.). Це означає, що випадків, які будуть діагностовані, буде більше в Україні. І до цього треба ставитися абсолютно спокійно, тому що паніка не є тим, що може нас вилікувати.
  • Володимир Гройсман наголошує, що у питаннях боротьби і розповсюдження коронавірусу потрібно дотримуватися рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я. Він звернув увагу на те, що у групі ризику люди віком старше 60 років – до них має бути особлива увага. Лікарям потрібно забезпечити додатковий захист.
  • Тут не потрібно умнічати, треба виконувати усі системні кроки, щоб зберегти українців. Як за методичкою, і ця методичка має бути доступна усім: від сільського голови до голови обласної адміністрації і усіх міністерств та відомств. Щоб усі розуміли, що у цій ситуації потрібно робити, – зауважив Володимир Гройсман. – Людям потрібна інформація. Вважаю, що в комунікаціях питання є дуже важливим. Якщо хтось хоче виправдатися, то це нікого не вилікує, нікого не убезпечить. Радив би можновладцям абсолютно чітко і системно один-два рази на день говорити, що відбувається, які засоби закуплені, як вони розповсюджені, про готовність, про все інше. Бо на тлі цього з’являється багато фейків, які розганяють паніку. А паніка – це не найкращий помічник.

«Торік ми віддали кредиторам 420 млрд грн. Хтось це відчув? Пенсії комусь не платили чи зарплати?»

  • Я вам точно можу сказати, що криза була б навіть без коронавірусу. І якщо далі ніхто нічого не буде робити, то 4 квартал 2020 року буде руйнівним. Я навіть цю кризу назвав для себе бюджетною, – каже Володимир Гройсман. – Та внутрішня проблема з кризою економічною, на яку накладається коронавірус, потребує від уряду абсолютно чіткого плану з ряду позицій. Як порада. Перше – збалансування бюджету. І тут не упустити три речі: зарплати, пенсії і фінансування війська. Це позиції непохитні. Далі – подивитися по промисловості. Де маємо плюси, де мінуси, і ухвалити конкретні рішення. Зараз буде повна зміна картинки на світових ринках. Тобто ті країни, які потерпають від коронавірусу і кризи, будуть зміщувати свої акценти. І тут треба зрозуміти, де Україна може знайти свою нішу.
    За його словами, погіршення економічної ситуації в державі було очевидним ще у листопаді–грудні 2019 року.
  • І в листопаді я це бачив, і в грудні – що відповідні рішення не приймаються. Уряд нічого не зробив для того, щоб зупинити тенденції, які стали хронічними, – сказав Володимир Гройсман.
    Щодо можливого дефолту, він запитує: хто візьме на себе за це відповідальність.
  • Торік ми віддали кредиторам 420 млрд грн. Хтось це відчув? Пенсії комусь не платили чи зарплати? Чи в дефолт увійшли? Ми заплатили. І треба віддати борги, які ми винні, і з ними зав’язати, – зазначив Володимир Гройсман. – Я будучи прем’єр-міністром все робив, щоб якомога далі відійти взагалі від можливості дефолту. Коли я прийшов (на посаду – Ред.), наш зовнішній борг до ВВП на кінець 2016 року був 81%. Я передав справи – борг по відношенню до ВВП був 51%, тобто мінус 30%. Тоді ми вже перейшли до тієї категорії країн, де співмірність ВВП і боргу уже була за межами ризику. Таку політику треба було продовжувати.

«Важливі питання в карантинному режимі не вирішуються»

  • Усі дискусійні питання зараз потрібно відкласти. Дуже важливі питання в карантинному режимі ухвалювати не потрібно. Зараз слід сконцентруватися на боротьбі з двома явищами: коронавірус і дуже чітко сформувати план дій щодо економічної кризи, – каже Володимир Гройсман.
    Він зауважує, що в існуючому законопроекті про ринок землі, який розглядається парламентом, закладена величезна помилка, яку в разі ухвалення закону, виправити буде неможливо, а докапіталізація країни буде разовою.
  • Якщо він зараз так пройде – це концентрація землі в одних руках, 10 тисяч гектарів, – пояснив Володимир Гройсман. – Я вам точно можу сказати, що ці мільйонери-мільярдери, які хочуть купити землю, знайдуть 20-30-50 підставних фізичних осіб, закружать їх договорами, самі будуть нею володіти і управляти, а потім заберуть їх як заставу і сконцентрують у себе 100, 200, 300, 500 тисяч гектарів землі. У мене питання: а де тут люди, де тут українці, де тут український інтерес?
    На посаді прем’єр-міністра України Володимир Гройсман пропонував модель і ідеологію відродження в Україні фермерського класу – відкриття ринку землі для фермерів. Такий підхід був прийнятним для аграріїв, його погодили з міжнародними партнерами і Світовим банком.
  • Чому відхилилися від цієї моделі – я не знаю, – зауважує Володимир Гройсман. – Моя ідеологія в наступному – треба відродити фермерський клас. Фермер, як фізособа, може придбати 200 гектарів землі. Не вистачить 200, добре – 500. В одні українські руки. Без іноземців, без юридичних компаній. Одночасно буде створений національний фонд, в якому кожен фермер міг би взяти на 25 років кредит під купівлю 200-500 га землі. Кредит – у гривні, відсоток – на рівні інфляції. Крапка. Скооперуються дві-три родини, отримують 2-3 тисячі гектарів землі. Вони почнуть працювати на своїй землі, а не полуниці збирати по інших країнах. Якщо самоціль держави продати землю і в цьому є ідеологія ринку землі – я категорично проти.
    На сьогодні в агропромисловому комплексі України задіяні близько 3-ох мільйонів людей, а сам АПК з переробкою формує 17-18% ВВП країни. В разі, коли землю скуплять великі компанії, це загрожуватиме для людей безробіттям, зауважує Володимир Гройсман. А от щодо вимог міжнародних партнерів і МВС про відкриття ринку землі, каже, що для цього є діалог.
  • Прохань від партнерів може бути безліч. Коли я вів ці переговори, була взагалі ідея відкриття ринку землі. Взяти і відкрити. І призвести, я вважаю, до незворотних втрат. Але для того є діалог, і ми тоді домовилися.

«Коли я залишив уряд, ціна газу уже була 6323 грн із доставкою в середньому по Україні»

За словами Володимира Гройсмана, газ без «політичної націнки» можна купити тільки на європейській біржі. І саме європейському ринку слід завдячувати – що ціна газу в Україні зменшилася.

  • Коли я обмежував діями уряду ціну газу – до 7 і 8,50 гривень за куб, то в деякі періоди ціна газу була 12 тисяч. І те, відбувається зниження ціни газу за 1000 кубів з 8500 до 6300 грн, відбулося ще за мого прем’єрства. Я залишив уряд, ціна газу була 6323 з доставкою в середньому по Україні, – каже екс-прем?єр. – Чому це вдалося зробити. Тому що наш уряд ввів рішення про три показники, які визначали ціну. І найменша ціна в Європі – була і в Україні. Газ почав падати в ціні в Європі, відповідно дешевшав і в Україні. Але в Європі він дешевшав швидше, ніж це робив Нафтогаз. Тоді я, якщо пам’ятаєте, декілька разів їм сказав достатньо жорстко: або ви даєте справжню ціну, або будуть проблеми. Вони пішли тоді на справжню ціну. І далі – падіння ціни. Це була заслуга європейського ринку.
    На думку Володимира Гройсмана, з контрактом про транзит газу з Росією, чим так пишається нинішнє влада, можна було не так спішити.
  • Виходячи з позиції, яка у нас була, – пояснює він. – Стокгольм ми виграли? Виграли. На Нокстрім-2 санкції накладені? Накладені. Можливо, за день чи два ми б отримали більш якісні пропозиції.

Чи повертається у політику

Володимир Гройсман залишається самостійним гравцем. До речі, так було і тоді, коли він обіймав посаду мера Вінниці. В інтерв’ю він чітко дав зрозуміти, що з п’ятим президентом України у нього різні дороги на політичній мапі. А про ситуацію сьогодні Володимир Гройсман каже так:

  • Уряд має вести країну до успіху. Щоб уряд це зробив, він повинен мати 100-відсоткову підтримку президента і парламенту. В даному разі я не бачу такої можливості для себе. Я вже це проходив, коли ти вже хочеш зробити, а не маєш повної підтримки президента чи не можеш зібрати більшість у парламенті. Тому я вважаю, що має працювати той, хто спирається на повну підтримку президента, повну підтримку парламенту – і хай показує майстер-клас.
  • Підготувала Ірина ЖУК

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin