Вінницька область – лідер в Україні за виробництвом м’яса
За підсумками 2023 року Вінницька область серед регіонів України зайняла перше місце по виробництву м’яса та третє – по виробництву молока та за кількістю великої рогатої худоби. Про це повідомляють Життєві обрії.
У 2023 році господарствами усіх категорій реалізовано на забій сільськогосподарських тварин у живій масі – 665,1 тис.т (більше на 0,9% проти 2022р.), 596,2 тис. тонн – молока (менше на 5,5%) та 633,6 млн. штук – яєць (більше на 4,6%).
Про це зазначають у Головному управлінні статистики у Вінницькій області.
Важливою галуззю сільського господарства є багатогалузеве тваринництво. Від рівня його розвитку залежить наповнення ринку висококалорійними продуктами харчування – м’ясом, молочними продуктами, яйцями тощо.
Тваринництво дає сировину для харчової і легкої промисловості (м’ясо, молоко, шкіра, вовна, віск, пух тощо), а також для виробництва ряду лікувальних препаратів. Тваринництво має тісні зв’язки із землеробством, якому воно постачає органічні добрива. В свою чергу землеробство бере участь у формуванні кормового балансу тваринництва.
Негативною тенденцією розвитку тваринництва є зменшення кількості сільськогосподарських тварин. У порівнянні до 2022 року в господарствах Вінниччини зменшилась кількість великої рогатої худоби на 8,2% (по Україні – на 6,5% менше); в тому числі кількість корів – на 7,0% (по Україні – на 6,6% менше), птиці свійської на 7,3% (по Україні – на 2,4% більше), овець і кіз – на 2,4% (по Україні – на 3,7% менше), проте збільшилась кількість свиней – на 1,3% (по Україні – на 2,9% більше).
Продуктивність худоби та птиці тісно пов’язана з кормовою базою. У 2023 році витрати кормів на годівлю всіх видів худоби у підприємствах становили 1669,0 тис.т кормових одиниць, в тому числі концентрованих – 1531,2 тис. т, з них комбікормів – 1370,6 тис.т.