На Вінниччині вже збирають врожай баштанних (фото)
Під ранні баштанні у селі Серебрія підприємець Анатолій Скоробогач виділив 5 гектарів. Продукцію реалізує гуртом. І дині, і кавуни цьогоріч вродили, бо врахував торішній досвід вирощування баштанних, розповів чоловік Суспільному. 2023-го частина врожаю спеклася на сонці.
Кавуни та дині на двох гектарах збирає вдруге. Через спеку вони цьогоріч доспіли на місяць раніше, ніж зазвичай.
“Стиглий — це коли вусики вже посохли зі всіх сторін, бо якщо хоч один вусик зелений, то вони не спілі. Але я навіть не можу вам показати, де не спілий, бо вони усі спілі”.
Нині збирають врожай раннього сорту кавуна — “Карістан”. Його висаджували у квітні. Полив був крапельний.
“Ми ставили тунелі й плівкою накривали, і так місяць він у нас ріс. Потім у травні зняли тунелі й ріс відкрито, обробляли. Погода на початку була суровою, приморозки, а зараз така, як у Херсоні: немає дощу, сонце, то це для нього добре”.
Чоловік реалізовує кавуни гуртом. Кілограм коштує 14 гривень. Першу вибірку кавунів наприкінці червня здав по 25 гривень за кілограм. З двох гектарів уже зібрав 40 тонн. За словами підприємця, гарний результат.
“Реалізуємо по Вінницькій області переважно, але приїжджають і з Житомирської області, Чернівеччина, з Тернополя, Івано-Франківська”, — сказав Анатолій Скоробогач.
На цьому полі баштанні підприємець вирощує другий рік. Під дині він виділив 12 соток.
“Диня того року не вийшла, а цього року сорт “Мазин” вибрали, то наче є, але її вже мало: де-не-де. Ціна була стартувала по 50 і зараз по 20 грн”.
І дині, і кавуни цьогоріч вродили, бо врахував торішній досвід вирощування баштанних, сказав Анатолій Скоробогач. 2023-го 80% врожаю спеклося на сонці.